Peugeot 301: první dojmy z rivala Rapidu

Peugeot 301

Peugeot 301 Zdroj: Autorevue.cz

Na český trh dorazil druhý „francouzský Rapid“. Peugeot 301 rozhodně na první pohled nedělá dojem laciného automobilu, přesto ale bude svou nízkou pořizovací cenu jen těžko zapírat.

Je krize a všichni mluví o tom, že příští rok bude krize ještě větší. Možná, že právě tohle je hlavním důvodem, proč vzbudila Škoda Rapid takový rozruch a proč podobnou pozornost poutá také příchod hlavních konkurentů – sourozenců Citroën C-Elysée a Peugeot 301. Všichni chtějí v podstatě nabídnout to samé. Prostorný interiér, velký zavazadelník a především velmi zajímavou pořizovací cenu, která je pro spoustu zákazníků na konec rozhodující. Není úplně bez zajímavosti, že z pohledu ceny bude francouzský konkurence pro Škodu Rapid velice nepříjemná.

Záměrně začíná tento článek cenou, protože si musíme ještě před tím, než budeme cokoliv hodnotit, uvědomit, že Peugeot 301 startuje s výbavou Access a benzinovou jedna-dvojkou disponující výkonem 72 koní na 220 000 Kč. V základní výbavě si můžete pořídit také naftovou jedna-šestku HDI. Peugeot si za ni naúčtuje o šedesát tisíc více.

Čtěte také:

Citroën C-Elysée za 220 tisíc korun. Přijíždí horký konkurent Rapidu

Druhá varianta Škody Rapid se objeví příští rok

Základní výbava zahrnuje de facto všechno podstatné od ABS, ESP, ASR, přes elektrický posilovač řízení, sadu airbagů, dálkové centrální zamykání, přední elektricky ovládaná okna až třeba po výškově nastavitelné sedadlo řidiče. Chybět vám tak možná bude manuální klimatizace a rádio. V základu dostanete pouze „přípravu“.

Peugeot 301Peugeot 301 | Autorevue.cz

Auto, které jsem dostal na první svezení, bylo celkem podle očekávání z opačného konce nabídky. Přesněji řečeno jde o to vůbec nejdražší, co si u řady 301 můžete pořídit, tedy naftový motor 1.6 HDI spojený s výbavou Allure. Ta přidá k základu elektricky ovládaná zadní okna, automatickou klimatizaci, litá kola, rádio a dokoupit si za rozumných 6000 Kč můžete třeba vyhřívaná sedadla. Za tohle všechno si Peugeot řekne o 330 000 Kč, což stále není vůbec špatná cena.

Autorevue.cz