Peugeot nabídne své konstrukční služby externím zákazníkům

Peugeot

Peugeot Zdroj: Autorevue.cz

Doba se mění a automobilové koncerny si staví auta samy, přičemž kapacity svých kanceláří stále častěji nabízejí i představitelům jiných odvětví strojírenství.

Ještě nedávno si světové automobilky najímaly služby specializovaných karosáren, které často zpracovaly nejen vzhled karoserie konkrétního modelu, ale také připravily jeho výrobní technologii. V posledních letech se trend obrací. Karosárny krachují a ty šťastnější se orientují na jiná odvětví průmyslového designu, zatímco auta si navrhují speciální stylistická studia v rámci automobilek.

Letadlo od PeugeotuLetadlo od Peugeotu | Autorevue.czLetadlo by Peugeot Design Lab

Ale tím to nekončí, neboť tyto ateliéry často hledají uplatnění také u externích zákazníků. Nyní přichází automobilka Peugeot, součást koncernu PSA, se svým novým projektem Peugeot Design Lab. Ten má fungovat v rámci koncernového střediska PSA Design Centre, ale zároveň hodlá těžit z potenciálu ateliérů Peugeotu v Paříži, Šanghaji a Sao Paulu v Brazílii.

Bicykl by Peugeot Design LabBicykl by Peugeot Design Lab | Autorevue.czBicykl by Peugeot Design Lab

Hlavou Peugeot Design Lab se stane Cathal Loughnan a bude přímo podléhat vedení Gillese Vidala, šéfstylisty Peugeotu. Přijímat má objednávky nejen z nitra koncernu PSA, ale hlavně od externích zákazníků. Jistou ochutnávkou vám mohou být přiložené nákresy zahrnující návrhy různých druhů lodí, letadel a jízdních kol, ale také náramkových hodinek.

Člun z Peugeot Design LabČlun z Peugeot Design Lab | Autorevue.czRychlý člun z designérské kanceláře Peugeotu