Pěvecká hvězda zahynula při leteckém neštěstí

Jenni Riverová

Jenni Riverová Zdroj: Profimedia.cz

Americko-mexická hudební hvězda Jenni Riverová byla podle mexických úřadů v malém letadle, které se v neděli zřítilo na severu Mexika a z jehož posádky a cestujících podle záchranářů nikdo nepřežil. Informovaly o tom mediální agentury.

„Vše svědčí o tom, že zříceným strojem je letoun Learjet 25, který přepravoval Riverovou a šest dalších lidí. Je ale těžké něco rozpoznat, z věcí i lidí. Náraz byl totiž tak silný, že trosky letounu jsou poházeny v okruhu 250 až 300 metrů,“ uvedl mexický ministr dopravy Gerardo Ruiz Esparza.

Přestože úřady úmrtí zpěvačky oficiálně nepotvrdily, není o něm podle všeho pochyb. Na místě byl totiž nalezen řidičský průkaz s fotkou a jménem Riverové. O tom, že byla na palubě letadla, je přesvědčena také její rodina. „Můj syn Lupillo mi sdělil, že to skutečně bylo letadlo Jenni, které havarovalo a z něhož nikdo nepřežil,“ řekl její otec Pedro Rivera.

Riverová letěla na koncert

Bratr zpěvačky dnes vyrazil do severomexického města Monterrey, aby ostatky Riverové oficiálně identifikoval. Právě z Monterrey malé letadlo vyrobené roku 1969 odstartovalo, než po zhruba deseti minutách začalo být pohřešováno. Riverová měla v Monterrey koncert a odlétala směrem do města Toluca poblíž mexické metropole.

Třikrát vdaná 43letá žena, která po světě prodala 15 milionů alb, měla pět dětí. Třikrát byla nominována na cenu Grammy. Častým námětem jejích písní byl obchod s drogami.

Dalšími lidmi na palubě byli podle médií její agent, právník, maskér a členové posádky.

Letoun Learjet 25Letoun Learjet 25 | Profimedia.czLetadlo Learjet 25

Zkalená pověst letounů learjet

Stroje Learjet, které k cestám často používají vrcholní politici, sportovci či zpěváci, měly v nedávné minulosti několik havárií. V roce 1999 zahynul po pádu tohoto letadla v Jižní Dakotě špičkový americký golfista Payne Stewart. V roce 2008 se v Jižní Karolíně při nehodě, kterou nepřežili čtyři lidé, vážně zranil bubeník rockové skupiny Blink 182 Travis Baker. Ve stejném roce zahynul při pádu Learjetu přímo do rušné čtvrti mexického hlavního města mexický ministr vnitra Juan Camilo Mouriňo a 13 dalších lidí.

Příčiny nejnovější havárie zatím nejsou známy.