Pivo na Hrad. Ochutná i prezident

Pivo na Hrad

Pivo na Hrad Zdroj: Ales Hudsky

Na Pražském hradě se 12. a 13. června v prostorách Královské zahrady představí při Festivalu minipivovarů 70 malých řemeslných pivovarů. Pivo na Hrad míří již čtvrtým rokem, ochutná ho i prezident – účast českého je zatím nejistá, s návštěvníky se ale určitě o své dojmy z degustace podělí prezident Českomoravského svazu minipivovarů, který akci pořádá, Jan Šuráň.

Na akci, kde je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj, bude k degustaci připraveno 139 druhů piva 25 různých stylů z celé republiky, celkově se vyčepuje přes 7000 litrů piva. Ale nikoliv do půllitrů - degustační porce se bude čepovat 0,75 dl. Festival se stal výběrovou akcí, o kterou je velký zájem, proto se pořadatelé rozhodli nabízet vstupenky v předprodeji, a to na www.minipivo.cz. Vstupenek je podle nařízení Pražského hradu připraveno omezené množství, přímo na místě jich bude k zakoupení jen 300 na den.

Pivo na Hrad se bude konat v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin. Na stáncích jednotlivých pivovarů by letos ve větší míře měli být sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům informace o svých pivech.

„Cílem festivalu je, aby se návštěvníci mohli seznámit s různými druhy piva z celé republiky na jednom místě. Tak jako se kultivují milovníci piva, tak se kultivují i minipivovary. Vařit tradiční pivo s dlouhodobou kvalitou je samozřejmostí, poskytnout návštěvníkům nevšední zážitek nutností a nabídnout širokou škálu stylů a chutí v kombinaci s dobrým jídlem předností,“ říká Jan Šuráň.

Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s unikátní pestrostí chutí piva z minipivovarů, které mnohdy navazují na historické kořeny českého a moravského pivovarnictví. V Česku je jich v současnosti 285. S průmyslovými pivovary tak připadá jeden na 32 tisíc obyvatel. I v hustotě pivovarů na obyvatele tak má Česko na světě primát!