Plánujete rekonstrukci střechy? Webová kalkulačka vypočítá ideální řešení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Majitel domu, který se chce bez zkušeností pustit do rekonstrukce střechy, už nemusí být odkázán pouze na nabídky stavebních firem. Nová webová kalkulačka RoofCalc 1.4 navrhne různé varianty řešení střešního pláště a spočítá nejvýhodnější variantu.

Zájemci kalkulačku najdou na internetových stránkách Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), jehož Katedra ekonomiky a řízení aplikaci vytvořila. Kalkulačka navazuje na předchozí aplikace týkající se rekonstrukce bytu a zateplení. Použití je pro nekomerční účely bezplatné.

Cílem aplikace, na jejímž vývoji se podílel i Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), je umožnit stavebníkovi vyhodnotit varianty při rekonstrukci střechy a zvolit vhodné klempířské prvky.

Své programy mají i prodejci materiálů

„Geometrické řešení je zaměřeno v první verzi na střechy pultové a sedlové s obdélníkovým půdorysem a tvarem L a T. Konstrukce je popsána základními údaji, jako jsou výška budovy, její půdorysné rozměry, sklon a podobně. V další specifikaci aplikace je upřesnění týkající se komínů, děšťových svodů či střešních výlezů,“ popisuje aplikaci ve svém aktuálním zpravodaji SFRB.

Moderní technologie do stavebnictví pronikají stále více. Kromě státních institucí a škol své aplikace tvoří i prodejci stavebních materiálů. Podle viceprezidenta a a generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) Miloslava Maška mohou podobné programy zlepšit povědomí veřejnosti o cenové hladině stavebních prací.