Plastic People vezou nové album

Skupina, která vznikla před dvaačtyřiceti lety, je symbolem undergroundu. Právě vydala nové album.

Na písně z nového alba Maska za maskou se mohou těšit návštěvníci koncertu v Klubu Paderewski na scéně Husovka. Skupina, která patřila mezi hlavní představitele československého undergroundu a jejíž osud (komunistický soudní proces s undergroundem) inspiroval vznik Charty 77, vydala své album po osmi letech od poslední studiové desky. Tou byla pocta Mejlovi Hlavsovi (zemřel 5. ledna 2001), zakladateli kapely, baskytaristovi a zpěvákovi a výhradnímu skladateli skupiny. Nové album tak poprvé v historii Plastic People obsahuje i skladby jiných autorů. „Charakteristický zvuk Plastiků, který vytvářelo především spojení saxofonu a violy, tam je ponechaný, ale zároveň písničky oproti posledním věcem jsou rychlejší, rockovější. Je to dané tím, že je psal někdo jiný, podělili se o ně všichni členové kapely, takže album je jiné,“ řekl překladatel a publicista Josef Rauvolf ve vysílání Rádia Česko.
Na album autorsky přispěli kytarista Joe Karafiát, klávesista Josef Janíček, bubeník Ludvík Kandl a baskytaristka Eva Turnová. Nejvíc textů napsal saxofonista a básník Vratislav Brabenec, skupina zhudebnila také verše J. H. Krchovského, Andreje Stankoviče a poprvé se také na desce objevuje text Ivana Martina „Magora“ Jirouse, básníka a bývalého člena a uměleckého šéfa kapely.
Skupina naposledy hrála v regionu na loňském sokolovském Festivalu politické písně – Festivalu proti papalášství.
Písně z nového alba nehrají na koncertech Plastic People všechny. Prý proto, že některé vznikly jako improvizace při nahrávání a na koncertech jsou proto obtížně reprodukovatelné. Zcela jistě tak dojde i na klasiku z repertoáru skupiny.
Koncert se uskuteční 1. února od 19.30 hodin.