Platba mrknutím oka aneb "selfíčko" má konečně význam

sken duhovky jako potvrzení platby

sken duhovky jako potvrzení platby Zdroj: MasterCard

Nejčastějším způsobem placení zůstává klasické „šáhnutí do peněženky“ a předání hotovosti, poslední dobou pak frčí i „pípání“ bezkontaktními kartami. Jak ale budeme platit "v budoucnosti"? Z technologických inkubátorů a testovacích laboratoří společností zabývajících se platebními službami se tak na nás valí další různorodé varianty, jak autorizovat platby. Po (nudném?) potvrzování platby PIN kódem či otiskem prstu v mobilu nyní přichází platba „selfíčkem“.

Pokud používáte nějakou aplikaci v mobilním telefonu, v níž máte uložené údaje o platební kartě, zpozorněte: brzo byste mohli namísto pamatování si autorizačního PIN kódu nebo obšírného datlování hesla na klávesnici mobilu využívat k autorizaci plateb svoji krásu. Pořízení vlastní fotografie je podle společnosti MasterCard (MC), která metodu v uplynulém roce vyvíjela a testovala, rychlé, bezpečné a hlavně jednoduché.

Uživatel v digitální peněžence MasterPass zvolí kartu a způsob platby selfíčkem, přední kamera telefonu se aktivuje a vyfotí jej. Plná verifikace proběhne mrknutím oka. Aplikace funguje překvapivě rychle (rychleji, než například nějakou dobu nabízené odemykání telefonu obličejem, které uživatelé znají z telefonů s androidem) a do dvou až čtyř sekund prověří specifické zóny a body obličeje uživatele. Pokud odpovídají majiteli karty, který si za tímto účelem v aplikaci vytvořil při přidání karty biometrický profil, informace o provedení platby projdou dál.

selfie payselfie pay | MasterCard

MC Selfie Pay pilotoval v Nizozemí a USA a nyní jej hodlá ve spolupráci s velkými bankami v USA a Kanadě. Pokud tedy jste z nějakého důvodu klientem některé z tamních bank, máte možnost tuto funkcionalitu vyzkoušet.

Alternativu k platbě selfíčkem dále může tvořit sken duhovky. Metoda nespoléhá na obyčejné vyfocení oka, ale jeho krevního řečiště. Zhruba 90 procent mobilních telefonů na současném trhu již prý má podle vývojářů MC dostatečně vhodnou přední kameru s potřebným rozlišením.

Přes PayU jsme loni provedli pět milionů plateb