Plavkyně Svozilová dovezla z Taiwanu rekordy

Olomoucká plavkyně reprezentovala Česko na Světových hrách. Teď ji čeká mistrovství světa v Petrohradu.

Na letošní Světové hry v Taiwanu se letos podíval i sportovec z Olomouce. Zuzana Svozilová patří mezi plavkyněmi s ploutvemi k domácí špičce, takže přijala od konfederace CMAS pozvánku a v závěru července strávila necelý týden na čínském ostrově.

„Přibližně den a půl nám zabralo cestování, letěli jsme z Vídně do Říma a pak do Hongkongu. Závodila jsem ve dvou dnech a zbytek času jsem měla na prohlídku. Je to skutečně krásné místo, hodně barevné, a setkala jsem se jenom se samými příjemnými lidmi,“ popsala Zuzana.

Členka olomouckého Klubu sportovních potápěčů reprezentovala Českou republiku v plavbě na 200 a 400 metrů. „Na výběr byly jen čtyři disciplíny, tak jsem si vybrala ty nejdelší tratě. I tak to pro mě byl spíš sprint,“ uvedla Svozilová, které se v obou disciplínách podařilo probojovat až do finále.

„Na dvoustovce jsem skončila osmá, ve čtyřstovce sedmá,“ shrnula Svozilová, které se navíc povedlo překonat na obou tratích dosavadní české rekordy o více než tři sekundy.

„Je to zatím můj nejlepší výsledek v seniorské kategorii,“ pochlubila se dvacetiletá sportovkyně. Výsledek příjemně překvapil také otce a trenéra v jedné osobě Zbyňka Svozila. „Zuzka je specialistkou na mnohem delší úseky, navíc na otevřené vodě. O to víc mě těší, že se dokázala ve světové konkurenci prosadit a dostat až do finálové osmičky,“ pochválil Svozil svou svěřenkyni, která momentálně nemá v českém ženském plavání s ploutvemi konkurenci.

Příprava na Petrohrad

Hned po návratu z Taiwanu čekala na Svozilovou další ze zkoušek na olomoucké fakultě tělesné kultury, kde letos dokončuje první ročník oboru rekreologie.

„Se školou jsem zatím hrozně spokojená, máme tu výborný kolektiv, navíc jsem ráda, že to není jak na střední škole, kde se člověk musel učit ze dne na den. Tady to jde vyvážit tak, abych měla dostatek času na tréninky,“ popsala.

Od čtvrtka 20. srpna se Zuzana účastní další významné mezinárodní akce – mistrovství světa v ruském Petrohradě.

„Poplavu čtyřstovku, osmistovku a patnáctistovku v bazénu, ale největší šance vidím na šestikilometrové trati na volné vodě,“ odhadla Zuzana, která do Petrohradu vyrazí společně se svou sestrou a týmovou kolegyní Markétou.