Po kaprovi grog U černého kocoura

Ti, kteří nechtějí být na Štědrý večer sami, mohou zajít do hospůdky u Černého kocoura a pak si společně pustit po Ostravici lodičku.

Hospodský Radim Friedl má už devátým rokem ve své hospůdce U Černého kocoura v Místku na Štědrý večer otevřeno. Tradičně se tu po osmé hodině večer sejdou přátelé i všechny osamělé duše, dají si grog nebo svařák a pak společně vyrazí na břeh Ostravice pouštět lodičky. „Je to zvláštní tradice. Setkání lidí nikdo neorganizuje, a přesto se jich u řeky sejdou desítky,“ říká Friedl.
Vánoční atmosféru U Černého kocoura dokresluje stromestromeček na baru a tác s cukrovím,
které většinou přinesou sami hosté. „Na koledy si moc nepotrpíme, ale pustíme si vánoční album Richarda Cheese,“ prozrazuje Friedl. Podle něj by měli lidé o svátcích zůstávat spíše v rodinném kruhu, ale jak říká, mnozí štamgasti už skoro jeho rodina jsou. „Známe se navzájem léta, tak jim přece
nemůžu zavřít dveře před nosem,“ směje se Friedl. Kolem desáté hodiny večer se hosté vypraví k víceúčelové sportovní hale pouštět lodičky po Ostravici. „Bývá tam už dost plno. Kolikrát se není kam
postavit. Pouštíme skořápky od vlašských nebo kokosových ořechů, ale taky různé podomácku sestrojené koráby. Ty však obvykle nedoplují daleko,“ říká jeden z pravidelnýh účastníků sešlosti u Ostravice Robert Garnac a dodává, že je potřeba se hlavně dobře obléct a přinést si z domu punč.