Po pádu na dno může člověk i toužit

Založí jej? Mark Wahlberg (vlevo) si jde půjčit peníze k ostrému Johnu Goodmanovi

Založí jej? Mark Wahlberg (vlevo) si jde půjčit peníze k ostrému Johnu Goodmanovi Zdroj: Magic Box

Hned několik důvodů povyšuje snímek The Gambler na potenciální filmovou událost. Jde o třetí celovečerní dílo režiséra Ruperta Wyatta, který patří k nejzajímavějším tvůrcům posledních let. Dále v něm skvěle hraje Mark Wahlberg. A pro české diváky je možná klíčový fakt, že jde o remake filmu z roku 1974 režírovaného Karlem Reiszem.

Snad i pro to všechno si studio Paramount od Gamblera loni slibovalo mnoho a věřilo i v nějaké ceny. Ty nepřišly, Gambler se českým kinům vyhnul a nyní vychází rovnou na DVD a Blu-rayi.

O špatný film ale nejde ani náhodou. Příběh vysokoškolského profesora lapeného do sítě dluhů a vášní pro hazard je v obou filmech téměř stejný. Přesto pokaždé vyznívá zcela jinak. V původní verzi šlo především o projev celkově mizerné nálady společnosti – kvůli Vietnamu, konci „uvolněných“ šedesátých let, rasové segregaci či Nixonově vládě. Tentokrát je příběh Jamese Bennetta (Wahlberg) daleko intimnější. Umí hrát, umí vyhrávat, a když prohraje, nic si z toho nedělá. Prostě si jen půjčí další prachy od některého z mafiánů. Co na tom, že má už jen sedm dní na to, aby vše splatil.

Wyatt sleduje stále nová a další špatná rozhodnutí hlavního hrdiny, kterému může fandit asi málokterý divák. Když už konečně dostane peníze, kterými by dluhy splatil, jen jde znovu hrát. A pak zase. Je to drásavý film, který nabourává konvenční představy o morálce a zodpovědnosti. A diváky bude provokovat.

Přesto nelze hlavního hrdinu odsoudit. Je typickým frackem, jehož problémy pramení z nadbytku. Ale zatímco většina jemu podobných charakterů jen fňuká, James chce vše spálit, zničit sebe i všechny kolem. Zbavit se jakýchkoli očekávání okolí i sebe sama. A teprve pak bude moci začít svobodně žít. Zní to trochu tezovitě, ale v podání takto dobrého scenáristy (William Monahan), režiséra (Wyatt) a představitele hlavní role (Wahlberg) jde o sakra dobrou podívanou.

The Gambler
(drama, USA, 111 minut)
Režie: Rupert Wyatt
Hrají: Mark Wahlberg, Jessica Lange, Brie Larson, John Goodman, Michael Kenneth Williams
Na DVD a Blu-ray od června 2015
Hodnocení: 80 %

Brie Larsonová: Jak bojuje za rovnost pohlaví a čím pobouřila internetové kritiky?