Po Rockym přichází talentovaný Creed

Creed

Creed Zdroj: forum film

Amerika dostává další pozitivní lekci od Rockyho Balboy. Tentokrát školí mladého outsiderského boxera, který má bojovat s mistrem světa.

Rok 2015 byl rokem velkých filmových návratů. Vedle Hvězdných válek či Jurského světa se na plátnech znovu objevil také slavný boxer Rocky Balboa v podání stále hůř vypadajícího Sylvestera Stallonea. Na rozdíl od comebacku z roku 2006 se Rocky již nesnaží přesvědčit svět, že porazí mladé boxery na vrcholu. Raději jako mentor pomáhá mladému talentovanému sportovci, který je zároveň nepřiznaným synem Rockyho zesnulého soupeře a kamaráda Appola Creeda.
Snímek Creed pak po vzoru prvního Rockyho sleduje vzestup outsidera, který nakonec velmi nepřekvapivě porazí největšího šampiona světa.

Rockyho filmový svět je půvabný ve své naivitě, přes kterou nepostrádá jisté kouzlo (a pro určitou diváckou skupinu mladých mužů snad až pozitivní vzor). Ve svých tezích a východiscích jsou rockyovské snímky zcela nerealistické (takové příběhy mohou fungovat jen na plátně), ale řada motivů zde je naopak skutečnosti velmi blízko. Také zde se rozebírá sociální pozadí spodních tříd, které jsou již značně proměněné oproti pozdním sedmdesátým letům. Ale v popředí je vždy zhmotnění amerického snu, které Rockymu vždy zajišťovalo úspěch; a zároveň to byl vždy právě Rocky, který přišel americkému divákovi na pomoc, když začal kvůli krizi příliš trpět a blížilo se zpochybnění amerického způsobu života.

Teprve 29letý režisér Ryan Coogler rockyovský mýtus skvěle převádí do současnosti. Hrdinou se stává černošský bojovník, se kterým se svět nejprve nemaže a posléze se on nemaže se světem. Toho skvěle ztělesnil Michael B. Jordan a za svůj výkon si již vysloužil několik cen, možná jej nemine ani nominace na Oscara. Úkol před ním ležel dost velký – kromě náročné fyzické přípravy měl také zastínit Sylvestera Stallonea tedy Rockyho, což při všem vysmívání slavného svalovce nemůže být vůbec jednoduché. V Creedu Stallone tradičně spoléhá na přirozené charizma a prosté bytí na plátně, což v takto nastaveném snímku funguje takřka dokonale. Snad jen ty hluboké citové výlevy jsou mírně za hranou.

Jinak je Creed velmi dobrým prolnutím černošského a boxerského filmu. Z černošské kinematografie si bere určitou formální neuhlazenost, syrovost a samozřejmě často dunící hip hop. Boxerské zápasy pak jsou velmi dobře natočené, především ten první v profi ringu nasnímaný v jediném záběru.

Právě touto scénou film skutečně omráčí. Zbytek je takový hezký standard, který se snaží předstírat, že není kýčem, ačkoli jím tak trochu je.

Creed
(sportovní drama, USA, 133 minut)
Režie: Ryan Coogler
Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompsonová, Mauricio Ovalle
Hodnocení: 60 %