Po stopách Yettyho. Až na Troják

Běžkařský závod s recesistickým nádechem začne na Hostýně.

Po Hostýnských vrších se toulá Yetty. Zvědavci, kteří chtějí Yettyho spatřit, vyrazí v sobotu 11. února na rodinné závody na běžkách s názvem „Hostýnský Yeťty (čti jeď ty)“. Milovníci recese i soutěživí lyžaři všech věkových a váhových kategorií se sejdou na startu tohoto závodu již potřetí. Hlavní trať, která měří asi dvanáct kilometrů, vede po Hostýnské běžecké magistrále ze Svatého Hostýna do cíle ve Skiareálu na Trojáku.

Slabší jedinci a děti se mohou k závodu přidat i na kratší, zhruba sedmikilometrové trase z Tesáku na Troják. Start se štamprlí slivovice je plánovaný od devíti hodin na Hostýně a od deseti hodin na Tesáku. „Do cíle by bylo vhodné přijet do oběda, protože potom už v cíli nikoho nenajdou,“ vzkazuje všem loudalům na trati patron závodu Hostýnský Yetty. Loni se totiž někteří lidé na trati tak bavili, že jim cesta do cíle trvala několik hodin. Vítěz Bronislav Vykopal přitom loni na trati z Hostýna na Troják dosáhl historicky nejlepšího času třiapadesát minut.

„Bělovlasý dobrotivý stařec Yetty opět vyjede na trať už z Hostýna na běžkách, aby povzbuzoval závodníky i členy kontrolních stanovišť. Na Klapinově budou běžce zahřívat ohněm a pitím valašští portáši, v cíli na Trojáku se budou o časomíru i zábavu v podobě střelby laserovou puškou na cíl starat členové oddílu biatlonu a TOM Pawnee z Bystřice pod Hostýnem,“ informuje Barbora Janečková z Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem.

Trasa začíná na Hostýně mezi parkovištěm autobusů a restaurací Ovčárna. Po celé trase se využívá lesní komunikace s turistickými značkami.

Společný autobus

Yettybus pro všechny účastníky i jejich doprovod vyjede zdarma z Bystřice pod Hostýnem v osm hodin ráno směr Hostýn a v devět hodin směr Tesák a Troják. Zpět do Bystřice pod Hostýnem pojede v poledne a o hodinu později z Trojáku. Startovné činí sto korun pro dospělé, děti do patnácti let běží zdarma.

Akce se koná za každého počasí. Do závodu se mohou zájemci přihlásit na internetových stránkách www.hm52.cz, kde jsou i fotografie z minulých ročníků a další informace o závodě.

Závod se koná jen na části magistrály. Celá Hostýnská magistrála je dvaapadesát kilometrů dlouhá síť značených tras v Hostýnských vrších, které v létě slouží pěším turistům, cyklistům či vyznavačům nordic walkingu.

Jedním z koncových bodů páteřní trasy je poutní místo Svatý Hostýn. Jednotlivé trasy Hostýnské magistrály jsou očíslované, na významných místech jsou dřevěná odpočívadla či panoramatické mapy, orientaci usnadňuje sto čtyřicet směrových šipek.

Yetty se stal maskotem Hostýnské magistrály v roce 2010 a pohybuje se po ní v zimních i letních měsících. Vypadá jako bělovlasý stařec v šedivém kožichu a občas se objeví na některé ze sjezdovek, kde učí děti lyžovat. Příležitostně ho potkají i běžkaři, kterým na požádání razítkuje mapy a brožury Hostýnských vrchů.