Po třech letech pojede přímý vlak z Českých Budějovic do Vídně

Co dříve bylo pro Jihočechy samozřejmé, je dnes velkou vzácností. České dráhy vypraví v polovině prosince znovu po třech letech přímé spoje z Českých Budějovic do Vídně. Půjde pohříchu o výjimečnou událost související s adventem, přímé spěšné vlaky povezou cestující do předvánočně laděné rakouské metropole pouze v sobotu 15. a v neděli 16. prosince.

„Vlak je součástí adventních jízd Českých drah v jižních Čechách,“ uvedl mluvčí dopravce Petr Pošta. Ve vlaku bude platit běžný tarif. Nejvýhodnější je zpáteční jízdenka EURegio - dospělí za ni zaplatí 832 korun, s In-kartou 796 korun. Děti do 15 let zaplatí polovinu. Na spěšném vlaku pojede rakouská jednotka CityShuttle. Událost je výjimečná i tím, že poslední přímý vlak z Českých Budějovic do Vídně odjel přesně před třemi lety. Až do 12. prosince 2009 pendlovaly mezi oběma městy pravidelně dva spoje denně.

Adventní vlaky zamíří v prosinci z Českých Budějovic také do Netolic, kam už byly běžné linky zrušeny. Důvodem je koncert lovecké hudby na zámku Kratochvíle. Rovněž na koncert, tentokrát v kostele v Polné na Šumavě, vyrazí mimořádný motorák dva dny před Vánoci. Zvláštním parním vlakem si železnice připomene i dvacetileté výročí zapsání Českého Krumlova na seznam UNESCO.