Po zemřelém rockerovi Kilmisterovi by se mohl pojmenovat chemický prvek

Lemmy Kilmister

Lemmy Kilmister Zdroj: Reuters

Fanoušci britské heavymetalové skupiny Motörhead v petici požadují, aby byl jeden z nedávno uznaných čtyř nových chemických prvků pojmenován po frontmanovi kapely Lemmym Kilmisterovi jako Lemmium. Legendární zpěvák, skladatel a basista skupiny zemřel předminulý týden v sedmdesáti letech.

„Lemmy byl přírodní silou, představoval podstatu heavy metalu,“ uvedli autoři petice v narážce na termín heavy metal, který vyjadřuje současně hudební styl Motörhead i označení těžkého kovu. „Bylo by spravedlivé, kdyby Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii doporučila, aby se jeden ze čtyř objevených těžkých kovů pojmenoval Lemmium,“ stojí v petici.

Požadavek podpořila řada hudebníků včetně bývalého člena hvězdné rockové skupiny Guns N’Roses, basisty Duffa McKagana. Mezinárodní unie sdělila, že po prověření objevů amerických, japonských a ruských vědců se periodická tabulka rozroste o čtyři nové prvky.

Oficiální názvy mají tyto těžké kovy dostat v nadcházejících měsících. Prvek s protonovým číslem 113 navíc bude prvním v historii, který pojmenují výzkumníci z Asie, respektive japonského střediska Riken, kteří jeho existenci objevili.