Počasí na víkend: Ledová královna bude ještě panovat

zimní les, ilustrační foto

zimní les, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Třeskutá zima o víkendu neustoupí a nepoleví zřejmě ani příští týden. Nejnižší teplota naměřená v pátek v Česku byla zaznamenána v šumavské Jezerní slati a měla hodnotu -38,1 °C. Absloutní mrazivý rekord v českých zemích pochází z roku 1929, kdy se v Litvínovicích u českých Budějovic rtuť teploměru propadla na -42,2 °C.

Sobota bude skoro jasná až polojasná, od východu bude oblačnosti přibývat a může ojediněle slabě sněžit. V noci se připravme na -14 až -18 °C, na severu teplota klesne ještě níže, v mrazivých kotlinách by nad ránem mohlo být i kolem 30 pod nulou. Přes den teploty vystoupí na -12 až -8 °C, na severovýchodě kolem -14 °C. Vát bude severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

V neděli už bude obloha oblačná až zatažená, především na východě pak se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. V noci bude -13 až -17 °C, na severu kolem -20 °C, ojediněle chladněji. Denní teploty nevystoupí výš než na -8 °C, na severovýchodě nepřekročí -14 °C. Vát bude stále vítr ze severovýchodu, rychlostí 3 až 7 m/s.