Počet chytrých mobilů v Evropě za pět let převýší počet obyvatel

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) Zdroj: E15

Každý Evropan bude mít po roce 2019 minimálně jeden chytrý mobilní telefon, statisticky vzato. Do roku 2019 by tak mělo být na starém kontinentu aktivních až 756 milionů chytrých mobilů, letos jich „zatím“ operátoři registrují něco přes 475 milionů. Tvrdí to alespoň studie Ericsson Mobility Report. V letošním prvním čtvrtletí tvořily smartphony 65 procent ze všech prodaných mobilních telefonů. Z 6,8 miliardy uživatelů mobilů na světě vlastnila chytrý telefon celá třetina.

Situace v Česku je přitom podobná té globální - telefon s vlastním operačním systémem vlastní přibližně 31 procent lidí s mobilem. Do pěti let by jich mělo být o dalších pět procentních bodů více, předpovídá studie. Podíl tabletů na mobilních zařízeních má vzrůst významněji, ze sedmi na 17 procent.

„S rostoucím počtem uživatelů chytrých telefonů v Česku musí mobilní operátoři reagovat na náročnější požadavky uživatelů. Pro splnění jejich očekávání budou muset zapracovat na zlepšení služeb. To zahrne nejen investice spojené s rádiovými sítěmi a podpůrnými IT systémy, které umožňují rychlé zavádění flexibilních služeb, ale i vylepšení zákaznické samoobsluhy,“ uvedl Thomas Jul z Ericssonu.

Chytré telefony si lidé pořizují hlavně kvůli snadnému přístupu k e-mailu a zprávám a možnosti připojení přes Wi-Fi. Pro tablety zase hovoří vhodnější velikost proti notebookům.

Dvě třetiny SIM budou do pěti let v síti 3G

V současnosti pracuje 60 procent SIM karet ve střední a východní Evropě v sítích GSM, ale v roce 2019 již bude dominantní technologií 3G dvoutřetinovým podílem. Střední a východní Evropa patří také k regionům s největším rozšířením SIM karet na světě. Na 100 obyvatel tu připadá 144 SIM karet. Podle Jula se to odráží také na zdejší velmi vysoké oblibě chytrých mobilů s dual SIM technologií.

Vývoj počtu aktivních SIM v EvropěVývoj počtu aktivních SIM v Evropě | Marek Schwarzmann, E15Současný stav a predikce vývoje počtu přihlášených SIM karet do typů mobilních sítí v Evropě

Raketový růst objemu dat

Do roku 2019 by podle Ericssonu měl až desetinásobně vzrůst objem přenesených dat. Největší podíl na tom přitom budou mít přenosy videjí, které ročně „nabydou“ pravidelně až o polovinu svého objemu a roce 2019 budou tvořit celosvětově více než polovinu veškerých dat přenesených v mobilních sítích. Tento trend si vyžádá další investice mobilních operátorů do vylepšení kvality, kapacity i flexibility mobilních sítí.

„Měření kvality sítě na minimální datové rychlosti, kterou dostává 90 % české populace, ukazuje na potřebu dalšího vylepšení mobilních sítí, aby byl zajištěn kvalitní uživatelský servis a spokojenost zákazníků. Minimální dostupná datová rychlost v současnosti zásadní pro všechny uživatele smartphonů, kteří se stále více spoléhají na přístup k internetu – ať už jsou kdekoli,“ dodal Jul.

mobilní datamobilní data | maObjem přenesených dat v mobilních sítích v Evropě