Pod hradem zazní rock, opera i country

Living Colour, Sandra, Nabucco - hudební letní lahůdky. Podle toho, jaké hudbě dává kdo přednost.

Hudbě různých žánrů bude patřit v létě loketský přírodní amfiteátr. Od června do konce srpna se tu uskuteční řada koncertů rockových, popových, odehraje se tu country festival i operní festival.
Pro každého něco Ze zahraničních kapel sází promotér Vladimír Suchan především na starší osvědčená jména. Hned v první části června tu zahrají britské glamrockové kapely Sweet a Slade, koncem měsíce rovněž britští, ale rockoví Yardbirds, v srpnu pak američtí Living Colour. Ti obnovili činnost na začátku tisíciletí a vydávají nová alba plná osvědčené kombinace tvrdého rocku, funku, jazzu a hip-hopu. Příznivcům popu nabídne Suchan koncert Thomase Anderse z někdejších Modern Talking a Sandru. „Kapely pravidelně koncertují, raději jsme si všechno pečlivěji ohlídali. Loni to pro nás byla obrovská zkušenost,“ naráží Suchan na loňskou blamáž se skupinou Boney M, která loni zklamala všechny příznivce na karlovarském vystoupení. A v Lokti vystoupí i Lucie Bílá.
V amfiteátru se odehraje i tradiční dvoudenní, na české kapely zaměřený Rock Fest, rozdělený však do dvou týdnů. „Neměli jsme jinou možnost, měli jsme k dispozici jediný termín, kdy mohou spolu vystoupit Sweet a Slade. Příští rok už ale festival bude dva dny po sobě,“ vysvětluje Suchan.
Příznivcům country nabídne festival Naďu Urbánkovou a skupinu Bokomara jako hlavní hvězdy, dále vystoupí Taxmeni, Rangers Band i domácí Petr nebo Pavel.
Operní léto Po roční pauze se do amfiteátru vrací i slavné opery. Festival Loketské kulturní léto nabídne divákům Dvořákovu Rusalku, která festival zahájí i uzavře, dále Orffovo oratorium Carmina Burana a Verdiho operu Nabucco. Další koncerty a komornější představení se odehrají na loketském hradě a v kostele sv. Václava.
Představení Rusalky s kulisami hradu a řeky Ohře patří k nezapomenutelným zážitkům. Festival vážné hudby se uskuteční v červenci.

Hudební tipy Sedmičky:

* 11.6. The Sweet, Slade, Hard Again
* 12. a 18.6. Rock Fest
* 25.6. country festival On The Road
* 26.6. The Yardbirds, Luboš Pospíšil & 5P
* 16.-31.7. Kulturní léto
* 6.8. Living Colour, Dodo Doležal, Seven, X-Left To Die
* 28.8. Thomas Anders, Sandra