Podejte ruku Havlovi či Ringo Starrovi

Unikátní modely rukou význačných osobností jsou k vidění v Galerii Křišťálový dotek v Terezíně.

Tlapu má hokejista Jaromír Jágr, nejdelší prsty brankářská legenda Dominik Hašek a nejmenší ruku Václav Havel. Exprezident by měl v příštím roce zahájit oficiální provoz Galerie Křišťálový dotek v Terezíně, která letos funguje zkušebně. Zatím si tam lidé mohou prohlédnout dvanáct otisků rukou význačných osobností. Otevřeno je denně od deváté ranní do šesté večerní.
Umělecký sklář a designér Jan Huňát sbírá otisky rukou osobností a speciální technologií, na kterou má evropskou ochrannou známku, je zpracovává do křišťálového skla. Otevřením galerie si splnil malý sen.

Ruka zachránce

Nejvzácnější je pro Huňáta ruka sira Nicholase Wintona, britského makléře, který v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí. Pro otisk jeho ruky jel zatím nejdál a dal mu nejvíc práce. Design obsahuje iniciály všech zachráněných dětí.
„Každá ruka je jiná,“ říká Huňát a upozorňuje například na mozol od hraní na bicí na ruce bývalého člena The Beatles Ringo Starra. Otisk získal při jeho koncertování v Praze. Na Jaromíra Jágra počkal po zápase, hokejista si sundal rukavici a nechal si vzít otisk do speciální hmoty podobné modelíně. „Udělám negativ, sádrový odlitek, následuje leštění, broušení, dorývání,“ popisuje Huňát. Design má vyjádřit osobnost, které ruka patří.

Šachový i tenisový mistr

Skleněnou ruku šachového velmistra Anatolije Karpova tak dotváří šachovnice, Ivana Lendla tenisová raketa. Návštěvníci galerie si také můžou pohladit ruku spisovatele a publicisty Arnošta Lustiga, fotbalisty Josefa Masopusta nebo herce Bolka Polívky.
Nyní Jan Huňát pracuje na otisku ruky terezínské starostky a litoměřického senátora a zároveň ministra obrany Alexandra Vondry, který při prohlídce galerie slíbil podporu při projektu Velcí Češi. „Chceme shromáždit otisky osobností, které proslavily Česko v zahraničí, jako jsou například Madeleine Albrightová, Martina Navrátilová, Miloš Forman a další,“ přibližuje jednatel firmy Business Compass, s. r. o. Alexander Huňát. Křišťálový dotek má podle něj obrovskou vnitřní hodnotu, protože je spjatý s příběhem člověka. „Je stoprocentně autentický,“ dodává.
Otec a syn Huňátovi plánují oslovit i Michaila Gorbačova a předpokládají, že se jim ještě letos povede otisk ruky ruského prezidenta Medveděva.

Terezínská galerie Křišťálový dotek

Otevírací doba: denně od 9.00 do 18.00.
Vstupné: dospělí 50 Kč, děti, studenti a důchodci 40 Kč, minimálně třicetičlenná skupina 30 Kč za osobu.