Podivně krásný Humr

Humr

Humr Zdroj: falcon

Surrealistický film natočil uznávaný řecký filmař Jorgos Lanthimos. Po podivných filmech Špičák a Alpy přichází s dalším svérázným počinem Humr. Tentokrát v angličtině a s hvězdným obsazením.

Jorgos Lanthimos naplňuje tezi, že dobré umění vzniká tam, kde jsou problémy. Jako Řek Lanthimos točí snímky s neopakovatelnou atmosférou, které vypovídají o naší dnešní realitě mnohdy víc než ta nejobjektivnější dramata, byť jsou často surreálné. A navíc nezapomíná na humor. To platí i pro Humra.

Humr se odehrává ve světě, kde dospělí lidé musejí být sezdáni. Pokud z jakéhokoli důvodu přijdou o partnera, dostávají se do hotelu, kde si mají najít náhradu. Získávají určitý počet dní, a pokud se jim nepovede zadat se, budou proměněni v předem vybrané zvíře. Čas si mohou kupovat během honů, kdy jsou lovnou zvěří nesezdaní uprchlíci.

Ať zní výchozí premisa sebebizarněji, snímek je kouzelný především tím, jak ji vytěžuje do nejjemnějšího detailu. Například v úvodní scéně žena zastřelí koně, což nejprve nedává smysl, ale později se pravá povaha aktu osvětlí. Lanthimos pak nezapomíná ani na diváka a rozehrává tklivý příběh skutečné love story uprostřed umělohmotného a účelového vztahového bahna.

V hlavních a nutno dodat, že opravdu náročných rolích se představují evropské superhvězdy Colin Farrell a Rachel Weiszová. Lanthimos se tak Humrem snaží oslovit trochu širší publikum než předchozími snímky. Snímek však zatím sklízí úspěchy na filmových festivalech a přehlídkách a velkého komerčního úspěchu nejspíš nedosáhne. Ale je to škoda, protože i díky nádherné kameře a hudbě by si jej zasloužil.

Humr
(černá komedie, Irsko/Velká Británie/Řecko/Francie/Nizozemsko, 119 min)
Režie: Jorgos Lanthimos
Hrají: Colin Farrell, Rachel Weiszová, Léa Seydouxová, Ben Whishaw, Olivia Colmanová
Hodnocení: 80 %