Podnikatelům chybí digitální gramotnost, český růst je kvůli tomu křehký

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marko Puusaar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pokročilé digitální dovednosti prokazuje necelá čtvrtina Čechů. Mezi 28 zeměmi EU náleží Česku v tomto ohledu až 21. příčka.

Ukázal to výzkum Varšavské univerzity zaměřený na digitální znalosti malých a středních firem DELab. Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí, přitom považuje digitální kompetence za stále důležitější pro uplatnění na trhu práce.

Data představila společnost Google při startu své vzdělávací on-line platformy pro živnostníky a studenty Digitální garáž. Podle politiků a osobností, které projekt podpořily, je rozvoj digitálních dovedností zásadní pro zaměstnanost i pro hospodářský růst.

Z činností navázaných přímo na informační technologie vyplývají už dnes tři procenta českého HDP.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba uvedl, že už dnes vyplývají tři procenta českého HDP přímo z činností navázaných na informační technologie, nepřímo navázané činnosti dokonce představují deset procent HDP.
„Hospodářský růst je křehký. Jedním z důvodů je fakt, že připravenost pracovní síly na budoucí požadavky je malá,“ uvedl šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Výzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků potvrdil, že valná většina drobných podnikatelů a malých firem vnímá internet a on-line propagaci jako důležité nástroje, online aktivity ale plánuje jen polovina respondentů.