Podporu IT v koaliční smlouvě kvůli podivným vlivům smetla ze stolu ČSSD

To, že se do nové koaliční smlouvy budoucí vlády z informačních technologií a internetu nedostalo skoro nic, je zásluha ČSSD, která smetla ze stolu návrhy KDU-ČSL. Lidovci jako jediná strana v parlamentu dlouhodobě připravovali kvalitní program zaměřený na ICT a do vzniklé smlouvy se aktivně snažila prosadit zejména silnou centralizaci ICT záležitostí. Tahanice uvnitř sociální demokracie jsou ale silnější.

„Chtěli jsme prosadit zejména bod našeho programu, podle kterého by vznikla centrální autorita, která by disponovala pravomocemi pro správu státního ICT. Nemělo to být přímo nové ministerstvo, ale něco méně politicky nestabilního, nicméně především s oním vlivem,“ sdělil pro E15.cz jeden ze zdrojů blízký koaličním jednáním. V podstatě měl tedy vzniknout subjekt, pod který by se ICT sjednotilo, dělali se na něm strategie, hlídaly nákupy a podobně.

Hnutí ANO sice nechtělo vytvářet nové ministerstvo a úřady, s koncepcí ale nakonec problém nemělo. Požadavky lidovců nakonec jasně odmítla ČSSD. Výsledkem je kompromis ve znovuzavedení Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), jejíž činnost byla pozastavena po pádu vlády Petra Nečase. Pravomoci RVKIS jsou ale velice malé a jde pouze o poradní orgán, který vláda může a nemusí poslouchat.

Haškovci a Česká pošta

Motivace ČSSD jsou velmi úzce spojené s roztržkou dvou táborů, jejichž spory se naplno projevily hned po volbách, kdy se tým kolem Michala Haška snažil sesadit Bohuslava Sobotku a převzít vedení ve straně. „Haškovci“ nakonec prohráli a s tím i nadějně se rýsující koncepce pro státní ICT.

Součástí Haškova týmu totiž byl i stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, který už si předem nechával vypracovávat novou ICT strategii od současného šéfa ICT sekce České pošty Miroslava Krejčíka (ČSSD). Vnitro je tradičně silným hráčem v ICT, patří mu pravomoci v eGovernmentu a dalších oblastech. Krejčík byl podle informací E15.cz velkým zastáncem centralizace a s ICT měl poměrně ambiciózní plány.

Tento tým je ale nyní v podstatě mimo hru a ICT do ruky převzali osobnosti, které často mají v této oblasti pochybné jméno. Ve vyjednávacím týmu sociální demokracie navíc není nikdo, kdo by ICT dobře rozuměl a měl zájem tuto oblast nějak koncepčně řešit.

Odštěpný závod České pošty zaměřený na ICT ale podle některých zdrojů bude hrát v konání ČSSD značnou roli a právě on by mohl být tím centrálním ICT bodem, po kterém volají lidovci i odborníci. Pošta má už delší dobu ambice stát se dvorním dodavatelem ICT pro stát a ministerstva podniku často dodávají ICT zakázky bez výběrového řízení. Pošta pak opět bez výběrových řízení vybírá své subdodavatele.