Podzim v Praze? Pink, Krall i Prodigy

Jazz, rock, pop, punk-rock, metal či gypsy punk. Z těchto žánrů si mohou Pražané vybírat na koncertech zahraničních hvězd.

Jedna z nejznámějších amerických písničkářek Tori Amos ve čtvrtek 24. září v Kongresovém centru odstartovala sérii podzimních koncertů zahraničních kapel, zpěváků i zpěvaček. Českým posluchačům představila novou desku Abnormally Attracted to Sin. Amos se do Česka vrátila po dvou letech a předznamenala tím řadu dalších návratů.

Ve znamení návratů

Po třináctileté koncertní pauze vyjeli na šňůru rockoví Mr. Big, proslavení hlavně hitem To be with you. Kapele a jejím fanouškům bude 30. září patřit Klub Roxy.

Čtyři roky po posledním česko-slovenském turné dokázal vyprodat O2 arénu Richard Müller. „Strašně se na české publikum těším,“ tvrdí zpěvák, který 12. října zazpívá své největší hity. Těší se i fanoušci. „Lístky na koncert jsem koupil hned, jak byly v prodeji. Naposledy jsem Müllera viděl loni na festivalu Berounské letorosty,“ říká Marek Liška z Krče.

Na svou bývalou slávu se pokouší navázat i chlapecká kapela Backstreet Boys, která v Praze vystoupí 30. listopadu také v O2 aréně.

„To, že do Prahy jezdí více známých interpretů, je pozitivní signál toho, že kapely a jejich manažeři ji berou jako regulérní zastávku,“ říká hudební producent Šimon Kotek. Podle něj je ale riziko, že se velké množství koncertů negativně projeví na návštěvnosti.

Jedna hvězda za druhou

Dva koncerty zástupců britské hudební scény chystá na konec října klub SaSaZu. Úterý 27. října bude patřit skupině Kosheen v čele s charismatickou vokalistkou Sian Evans.

Tři dny poté v klubu vystoupí čtyřiadvacetiletá popová star, textařka a také módní návrhářka Lilly Allen. Na svém prvním světovém turné má v plánu jedenaosmdesát koncertů. „Je opravdu dobrá, pracuje tvrdě a pilné koncertuje,“ říká o zpěvačce kytarista britské kapely Oasis Noel Gallagher.

Své největší hity od 60. let zazpívá 10. listopadu českému publiku v O2 aréně Tom Jones. První album vydal v roce 1965 a od té doby prodal více než sto milionů nosičů.

Na stejném místě se uskuteční i koncert americké zpěvačky Pink. Kromě svých největších hitů 19. listopadu představí i loňskou desku Funhouse. S novým albem Pussy vystoupí 25. listopadu v O2 aréně také zřejmě nejúspěšnější německá skupina Rammstein. Do Prahy se vrací po pěti letech.

Stejně dlouho nevystupovala v metropoli držitelka dvou hudebních cen Grammy Diana Krall. Kanadská jazzová pianistka a zpěvačka uvede 26. listopadu v Kongresovém centru nejnovější album Quiet Nights.

Italský zpěvák Erose Ramazzottiho zazpívá v O2 aréně 17. listopadu.

V Praze 27. listopadu v Tesla Aréně vystoupí britská kapela Prodigy s aktuální nahrávkou Invaders must die. V Holešovicích 3. prosince vystoupí i jejich krajané, představitelé popu, duo Pet Shop Boys.

V posledním měsíci roku si může české publikum 11. prosince v Incheba aréně vyslechnout například newyorskou gypsy punkovou skupinu Gogol Bordello.