Pohár bikerů v Novém Městě

Vysočina aréna hostí už o víkendu závod Světového poháru bikerů. Čeští závodníci udělají pro úspěch maximum.

Loni startoval s jedničkou. Nejlepší český biker Jaroslav Kulhavý před závodem v Novém Městě na Moravě kraloval celkovému hodnocení světového poháru a vítězstvím na Vysočině stvrdil svůj triumf. Letos si při slavnostním předávání startovních čísel půjde pro sedmičku. V celkovém hodnocení světového poháru je totiž po jedenáctém místě z belgického Houffalize sedmý.

Ale na startovním čísle prý tolik nezáleží. „Sedmička taky není špatná. Doufám, že mi přinese štěstí. I když jednička je jednička,“ říká Kulhavý. Závody světového poháru se jedou v novoměstské Vysočina aréně už příští víkend a právě slavnostní předávání startovních čísel v předvečer závodu je jednou z novinek.

A zároveň novoměstské závody odlišuje od ostatních. „Inspiraci jsme převzali od lyžařů,“ říká mluvčí závodu Jan Němec. V Novém Městě se pojede světový pohár podruhé, loňské klání mělo nečekaný úspěch. Podél tratí a na stadionu u hotelu Ski se tísnilo osmnáct tisíc diváků. Není divu, špičkové závody horských kol se na českém území jely naposledy před dlouhými patnácti lety, až loňský podnik v Novém Městě přivedl do Čech ty nejlepší světové jezdce.

Domácí fanoušci budou držet palce především Kulhavému. Ten je jedním z velkých favoritů, a tak se dá očekávat, že ho davy lidí poženou dopředu. „Diváci byli loni fantastičtí. I díky nim mi pak spousta lidí říkala, že novoměstský závod byl jedním z nejlepších v historii světového poháru,“ vysekl poslední vítěz prestižního seriálu poklonu příznivcům i pořadatelům.

Lepší zázemí a doprovodný program

Udržet vysoko nastavenou laťku nebude jednoduché, v Novém Městě by si s tím ale měli poradit. Areál totiž prošel několika změnami kvůli blížícímu se mistrovství světa v biatlonu. Lidé budou moci pohodlně zaparkovat na záchytném parkovišti a po cyklostezce se dostanou až do areálu. Navíc se téměř zdvojnásobila kapacita tribun.

Pořadatelé zároveň připravili spoustu doprovodných akcí. V pátek večer se například aréna změní v letní kino a budou se promítat zajímavé snímky z festivalu outdoorových filmů. V sobotu zase na novoměstském náměstí zahraje kapela Toxique.

Závody odstartují v pátek 11. května cross-country sprintem. V sobotu 12. května budou pokračovat závody v olympijské disciplíně cross-country. Nejprve se představí ženy do třiadvaceti let, pak juniorky, po nich jejich mužští vrstevníci a sobotní program světového poháru uzavřou muži do třiadvaceti let. Večer bude na náměstí kromě vyhlášení vítězů a bohatého kulturního programu k vidění také finále Českého poháru v trialu.

To nejlepší přijde na řadu v neděli 13. května. V deset hodin a deset minut dopoledne odstartují ženy v kategorii elite, nejlepší muži pak vyjedou na trať o čtyři hodiny později. Celý víkend bude zároveň orámován doprovodnými závody Merida bike Vysočina, chybět nebude ani náročný maraton.

Vstupné na celovíkendovou show vyjde na tři sta korun. A pořadatelé doufají, že se přijde podívat ještě víc lidí než před rokem. „Osmnáct tisíc fanoušků vytvořilo elektrizující atmosféru. Snad jich letos přijde ještě více,“ říká mluvčí závodu Jan Němec.