Policejní psi ve městě zůstanou

Psovodi v Kladně zůstanou. Šetřit ale policie bude muset.

Ještě nedávno to vypadalo, že kvůli chystaným vládním škrtům, přijde kladenská policie o své psovody i psy. Tamnímu kynologickému oddělení nakonec pomůže milion korun z pokladny Středočeského kraje. „Peníze by měly být začleněny do rozpočtu příští rok,“ řekl šéf středočeských policistů Václav Kučera.

I když se kladenské policejní psy podařilo zachránit, štěká jich teď v kotcích o tři méně.
Stejně, o tři, ubylo i psovodů. „Máme teď čtrnáct psů a devět psovodů,“ upřesnil jejich vedoucí Michal Štěpán.

Když zjistili, že jejich oddělení zruší, byli překvapení. „V podstatě jsme se z hodiny na hodinu dozvěděli, že naše oddělení končí. Pracuji u psovodů třináct let, byl to pro mě docela šok,“ říká Štěpán.

O zvrat se z velké části zasloužili sami policisté. Hejtman David Rath se o problémech kladenských psovodů dozvěděl na jedné z akcí, kde se svými svěřenci předváděli ukázky výcviku.

Naposledy se užitečnost psovodů na Kladensku osvědčila minulou sobotu. „Podařilo se nám zadržet čtyři pachatele, kteří kradli kabely na inženýrské sítě,“ řekl Štěpán.

Škrty závisí na rozpočtu

Proti rušení oddělení byl od začátku nejen kraj a policisté, ale také vedení kladenské radnice.
To už krátce poté, co se o změnách dozvědělo, nabídlo policii alespoň částečné řešení – převést čtyři psy pod místní strážníky.

„Policejní pes a jeho práce je nezastupitelná,“ poznamenal tehdy kladenský primátor Dan Jiránek.
Záchranou kynologického oddělení však starosti o dostatek peněz pro policisty a jejich práci nekončí. Miliardové škrty, které vláda chystá pro příští rok, se výrazně dotknou minimálně policejních platů. Jak, to zatím policie neví.

„V tuto chvíli víme o osmi starších policistech, kteří budou odcházet. To je ale standardní počet, o ničem nevypovídá. O kolik peněz méně policie v roce 2011 dostane, zatím nevíme. Rozpočet ještě není,“ řekla za středočeské policisty Soňa Budská.

Zájem projeví agentury

S tím, že by se na Kladensku kvůli nedostatku peněz rušila oddělení nebo odstartovalo masové propouštění, se podle ní zatím nepočítá. „Všechno se ukáže až příští rok. Na Kladensku teď pracuje dostatečný počet policistů,“ dodala Budská.

Policejní odbory už teď varují před nejhorším. „Je možné, že kvalita služeb policie kvůli nedostatku lidí i peněz klesne. Navíc o zkušené policisty určitě projeví zájem bezpečnostní agentury,“ poznamenal šéf policejních odborů Milan Štěpánek.