Policie připravila na prodloužený víkend velikonoční klasiku

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: profimedia.cz

Stejně jako každý rok, také letos připravila dopravní policie na prodloužený velikonoční víkend řadu akcí. Zvýšený dozor nad provozem slibuje Leoš Tržil na neděli 8. dubna, dnes (pátek 6.4.), v sobotu 7. dubna a v pondělí 9. dubna budou navíc probíhat na celém území České republiky velké bezpečnostní akce.

Policie se zaměří na dodržování silničních pravidel, chování všech účastníků silničního provozu (nejen řidičů, ale také chodců a cyklistů) no a samozřejmě velký důraz bude kladen na kontrolu alkoholu.

Počty policistů na silnicích záleží na potřebu konkrétních regionů, v Praze například bude jejich počet posílen v řádech několika stovek. Běžný dohled podpoří také příslušníci pořádkové a cizinecké policie. Velikonoce patří dlouhodobě z pohledu dopravních nehod k nejrizikovějším dnům v roce, přičemž policie na tento fakt reaguje každoročně dopravními akcemi.

Minulý rok jich proběhlo více než 150. Výsledkem ale bylo 700 dopravních nehod a celkem 18 usmrcených osob (období od čtvrtka do pondělí). Velikonoce 2011 tak patří mezi vůbec nejtragičtější a jasně se ukázalo, že rozsáhlé kontroly a měření rychlosti se poněkud míjí účinkem. V těchto dnech se samozřejmě zapojí do akce nové Passaty, ale ani tato vozidla toho moc nezmění, tedy pokud se nebavíme o financích vybraných na pokutách. Přesto by letošní Velikonoce nemusely být tak tragické, jako ty loňské. Meteorologové slibují nepříznivé počasí a dá se proto očekávat slabší provoz.