Pomáhají znásilněným

Společnost Tady a teď chce předcházet sexuálnímu násilí v ulicích Plzně.

Desítky plzeňských žen a dívek mají zkušenosti se sexuálním obtěžováním. Také těm se rozhodla pomáhat Společnost Tady a teď. Důvody jsou jednoduché – případů sexuálního násilí v Plzni přibývá a dívky se se svými zkušenostmi odmítají svěřit. Bojí se ostudy. Za letošní rok řešili policisté tři případy znásilnění. Minulý rok jich bylo osm. V roce 2007 jednadvacet. Pachatele odhalili u necelé poloviny z nich. Podle Terezy Ryšavé ze Společnosti Tady a teď je to ale jen zlomek dívek.

„Na policii se obrátí jen osm procent znásilněných,“ říká. Rozhodla se proto objíždět plzeňské školy s přednáškou, která má dívkám vysvětlit, jak se znásilnění vyhýbat. Školy si ji mohou objednat zadarmo, přes e-mail info@tadyated.org. Se sexuálním obtěžováním přímo na ulici má zkušenosti více než třetina plzeňských dívek. „Udělala jsem dotazníkový průzkum. Většina ze stovky dotázaných dívek měla problémy s osaháváním v tramvaji či jiných stísněných prostorech nebo s exhibicionisty,“ vypráví sociální pracovnice.

Sama prý zažila, když se před ní uspokojil neznámý muž ve vlaku na trati z Plzně do Blovic. Podobnou zkušenost má i jednadvacetiletá Katka z Plzně. „Ve čtrnácti mě osahával chlap na eskalátoru na Americké,“ popisuje. Tehdy ještě utekla. Poslední březnovou neděli už ale štěstí neměla. Při první jarní projížďce ji na doubraveckém Chlumu znásilnil neznámý mopedista.