Pomlázka s párou po pražcích ze sbírky

Od návštěvy skanzenu až po jízdu parním vláčkem. Nadcházející velikonoční víkend v Polabí nabízí zábavu pro děti i dospělé.

Vskutku netradiční velikonoční pondělí mohou prožít návštěvníci řepařské drážky v Sendražicích u Kolína. Klub pro obnovu tohoto dopravního unikátu pokřtí nových osm stovek metrů kolejí, takže se jízda parním vláčkem prodlouží.

„Trať se ještě víc přiblíží turistickým trasám,“ řekl předseda klubu Tomáš Vanča. Položení kolejí v obnoveném úseku drážky umožnil krom usilovné práce nadšenců z klubu i výtěžek ze sbírky, v níž si čtyři sta šedesát lidí zakoupilo za tisícikorunu železniční pražec.

Velikonoční parní vláček bude pendlovat od soboty do pondělí mezi malým nádražím (u silnice do Ovčár) na Výrovnu a zpět. Čas pomlázky připomene stánek s perníčky a velikonočními dekoracemi. Pro děti je připraveno hřiště s atrakcemi. „Pokud bude hezky, tak i s trampolínou,“ řekl Vanča.

Známé i neznámé tradice

Tradiční velikonoční pomlázku si užijí víkendoví návštěvníci obou skanzenů v Polabí. Ten v Přerově nad Labem připravil speciální program na celý víkend, v Kouřimi představí ukázky lidových obyčejů v neděli.

Jak to o Velikonocích před lety vypadalo na zámku a v podzámčí předvedou v sobotu na Loučeni. Chystá se řehtačkový průvod i vynášení symbolu zimy.

„Vsadili jsme na připomínky známých i dávno zapomenutých velikonočních tradic,“ řekl Jiří Senohrábek, manažer zámku. Na nádvoří si tak paní Kraslicová popovídá s lidmi o zdobení vajíček, uskuteční se Hon na Jidáše a na závěr dne v zámeckém rybníku utopí Moranu, symbol zimy.

KAM TAKÉ O VELIKONOCÍCH:

Parní jízda na řepařské drážce (Sendražice u Kolína): sobota 3. až pondělí 5. dubna, 10–16 h, vstupné 60 Kč, http://zeleznicka.bloudil.cz

Velikonoce na zámku Loučeň: sobota 3. dubna, 10–17 h, vstupné: park 90 korun, zámek 120 korun (děti do 12 let zdarma), www.zamekloucen.cz

Skanzen Přerov nad Labem: sobota a neděle 3. a 4. dubna, 9–17 h, 50 korun (snížené 30 korun), www.polabskemuzeum.cz

Skanzen Kouřim: neděle 4. dubna, 10–17 h, vstupné: 90 korun (snížené 50 Kč), www.muzeumkolin.cz/

Akce Hledáme velikonoční vajíčko: sobota 3. dubna, sraz na náměstí v Kouřimi před infocentrem, vycházka do okolí, www.polabi.com