Poptávka po iPhone X je enormní, zájemci na telefon čekají až šest týdnů

Společnost Counterpoint Technology očekává, že Apple do léta 2019 prodá 130 milionů kusů iPhone X, zatímco Samsung prodá jen 50 milionů Galaxy S8.

Společnost Counterpoint Technology očekává, že Apple do léta 2019 prodá 130 milionů kusů iPhone X, zatímco Samsung prodá jen 50 milionů Galaxy S8. Zdroj: Mobilmania.cz

iPhone X
iPhone X
iPhone X
Face ID
Samsung s Applem spolupracuje dlouhá léta. Již před dvěma desetiletími vnuk zakladatele Samsungu osobně vyjednal se Stevem Jobsem, aby jihokorejská společnost vyráběla flash paměti pro iPody.
8
Fotogalerie

Poptávka po chytrých telefonech iPhone X od společnosti Apple je tak vysoká, že dodací lhůty je nutné prodloužit na pět až šest týdnů. Firma dnes uvedla, že zájem překonává její původní odhady. Nový iPhone X je s pomocí kamer schopen rozeznat obličej uživatele a díky tomu se odemykat. A právě kvůli potížím s kamerovým systémem výroba podle analytiků zaostává za plánem.

Předběžné objednávky na přístroj začal Apple přijímat dnes minutu po deváté ráno, informovala agentura Reuters. Vstup přístroje na trh je pozorně sledován, protože objednávky signalizují zájem o všechny novinky společnosti.

Díky vysoké poptávce se zvyšuje i kurz akcií Applu, které jen od začátku tohoto roku zpevnily asi o 40 procent. Tržní hodnota firmy přitom vystoupila na současných zhruba 840 miliard dolarů (18,6 bilionu korun).

Přístroje iPhone 8 a iPhone 8 Plus, které se začaly prodávat koncem září, si příliš dobře zatím nevedou. Zřejmě i kvůli čekání na revoluční iPhone X. Analytici ale i tak očekávají, že prodej telefonů Applu letos bude vysoké už proto, že 95 procent majitelů iPhonů, kteří si hodlají pořídit nový přístroj, si koupí opět iPhone. Například u konkurenčního Samsungu je to 53 procent.

Přístroj iPhone X už nemá displej z tekutých krystalů (LCD), ale displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod a poskytuje jasnější barvy a větší kontrast. Displej má úhlopříčku 5,8 palce (14,7 centimetru). Telefon je vyroben ze skla a nerezové oceli, což má zajistit voděvzdornost a odolnost vůči prachu. Cena začíná na 999 dolarech (asi 22.000 Kč).