Poptávka po obchodních plochách zase roste, chválí si JTH

Zájem o obchodní plochy začíná i v Ústeckém kraji ožívat. Jen na Teplicku by měla letos začít stavba až čtyř velkých obchodních komplexů, které hodlá vystavět developerská společnost JTH. Obsazené jsou už ze 70 procent, řekl majitel firmy Jaroslav Třešňák.

Zřejmě největším a také nejsledovanějším projektem je stavba obchodního centra na náměstí Svobody, přímo v centru padesátitisícového lázeňského města. Náměstí v 60. a 70 letech zpola zbořili socialističtí stavitelé, kteří místo historické zástavby postavili vlastní projekty. Pasáž objektů na jednom z jeho rohů chce Třešňák přestavět na obchodní galerii. „Stavět by se mělo začít letos na podzim a za rok by mělo být hotovo,“ řekl Třešňák. Náklady odhadl na zhruba 700 milionů korun. Hned na vedlejší straně náměstí chce začít stavět i majitel stávajícího obchodního domu Prior, který by měl projít kompletní rekonstrukcí. Konvenčnější centrum v režii JTH už roste i v patnáctitisícové Bílině, kde by mělo změnit betonové plochy okolo nádraží v obchodní zónu.

Podle Třešňáka je jednou z příčin ožívající zájem obchodníků i dalších nájemců. „O projektech se nerozhodujeme tak, že bychom se podívali z okna, děláme na zakázku. A máme z 70 procent obsazeno,“ řekl. Severozápad Čech přitom nepatří mezi vyloženě bohaté části země, kde se zájemci perou o každé místo. „Ale když je dobré místo, firmy tam pořád jdou,“ dodal.