Poradenská BDO předala podíly v NetDirectu jeho manažerům

Petr Kymlička

Petr Kymlička Zdroj: Michael Tomes, E15

Poradenská firma BDO Advisory odměnila manažery vývojářské společnosti NetDirect a rozdělila mezi ně 49 procent podniku.

Ve společnosti NetDirect, jednom z největších výrobců e-shopů v Česku, se jen rok po akvizici firmy poradenskou společností BDO Advisory znovu významně přeskupily podíly. Konzultanti si sice ve společnosti ponechali jedenapadesát procent, zbytek firmy si ale přerozdělili její zkušení manažeři.

„Bezprostředně po transakci jsme pro několik klíčových manažerů společnosti NetDirect stanovili cíle na rok 2015, na jejichž splnění byla vázána možnost odkoupení minoritního podílu ve společnosti NetDirect. Tyto cíle byly k naší naprosté spokojenosti více než splněny,“ řekl deníku E15 partner BDO Advisory Petr Kymlička.

Největší podíl má Vychytil

Největší minoritu, 33 procent, má v NetDirectu nově jeho generální ředitel David Vychytil, zkušený manažer, jenž prošel společnostmi typu Aukro, Mitas nebo CE Wood. Šéfka firemních financí Dagmar Pavelková a obchodní a marketingový ředitel NetDirectu Marek Krška pak mají po osmi procentech.

„Jsme si jisti, že takto jsme získali nejenom motivované spolupracovníky a partnery, ale také zvýšili reálnou hodnotu společnosti NetDirect. Dle našeho názoru je lepší mít polovinu kvalitní a dobře fungující společnosti než sto procent ve společnosti problematické,“ dodal Kymlička. Všechny podíly ve firmě má však ještě v zástavě tuzemská UniCredit Bank, která financovala akvizici oznámenou na začátku loňského roku.

Obdobné modely využívající partnerství, tedy majetkovou účast klíčových osob na společnosti, jsou podle Kymličky obvyklé v poradenství, v právních službách i v dalších oblastech podnikání, založených na výlučných vlastnostech a schopnostech lidí.

Velikán z Ostravy

NetDirect je původem ostravská firma, která zaměstnává několik desítek vývojářů. Mezi klíčové produkty firmy patří systém ShopCentrik, který obchodníkům umožňuje dodat e-shop na míru. Pro menší hráče zase společnost nabízí „krabicové“ řešení FastCentrik. V referencích má NetDirect významné internetové obchody typu Kniha. cz nebo miliardový e-shop Parfums.cz.

Po tři roky před převzetím ze strany BDO Advisory byl NetDirect prostřednictvím skupiny Allegro součástí jihoafrického koncernu Naspers. Jeho sesterskou firmou tedy byla například internetová nákupní galerie Mall nebo cenový srovnávač Heureka. Současně se NetDirect stal prvním významným aktivem, kterého se Naspers při ústupu ze střední Evropy zbavil.

Aktuální přeskupování podílu v NetDirectu nemusí byt poslední. Podle šéfa firmy Vychytila je totiž majetková struktura stále otevřená a podíly na úkor jeho podílu budou mít možnost získat všichni současní manažeři NetDirectu Michal Rogozný, Zdeněk Jandík, Daniel Lupinski a Martin Žídek.

Petr Kymlička: Investoři kupují perly českého průmyslu