Poslanci posoudí návrh na zvýšení poplatků za vklady do katastru

Poslanci posoudí návrh, který zvyšuje poplatky za zápisy do katastru na dvojnásobek. Místo současných 500 korun se bude platit tisíc Kč. Vláda, která tak chce získat víc než 300 milionů korun navíc, argumentuje zejména tím, že současný poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval. Proto ho chce navýšit o část inflace za posledních 16 let. ČSSD s návrhem nesouhlasí, sdělil její stínový ministr zemědělství Michal Hašek.

Vláda svůj návrh hájí také tím, že v Česku se platí nejnižší správní poplatky za zápisy práv do katastru nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi EU. Poukazuje například na to, že v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10 tisíc korun, v Rakouskou procento z ceny domku. Také na Slovensku se vybírá víc než v tuzemsku, za zápis se tam platí 66 eur, tedy asi 1600 korun. Jen v roce 2009 vybraly tuzemské katastrální úřady na poplatcích 596 milionů korun a z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru. U opoziční ČSSD ale návrh podle všeho narazí. Místopředseda zemědělského výboru Ladislav Skopal nesouhlas sociálních demokratů zdůvodňuje například tím, že zvýšení poplatků příliš zatíží občany i podnikatele. ČSSD chce podle něj také vidět jasnou analýzu důvodů ke zvýšení poplatků i to, zda katastrální úřady začaly šetřit u sebe. „Netvrdíme, že k nějakému zvýšení do budoucna nedojde, ale určitě by to nemělo být v této době,“ dodal.

Firmám by mohl zákon přinést úlevu od administrativy. Například nebudou muset přikládat výpisy z obchodního rejstříku, pokud bude možné si údaje ověřit po internetu. Návrhy na zahájení řízení o zápisu se budou podávat na stanoveném formuláři. Novela má umožnit vymazat stará zástavní práva, převzatá z pozemkové knihy vedené do roku 1964. „S velkou pravděpodobností již tato zástavní práva byla promlčena nebo i zanikla. Údaje v pozemkové knize o zástavním věřiteli byly neúplné, takže ho po desítkách let není možno dohledat,“ uvádí vláda. Tato zástavní práva jsou tak ve skutečnosti „mrtvá“, ale stále ještě znehodnocují mnoho nemovitostí. Nikdo neumí najít právně čistý způsob, jak prokázat zánik nebo alespoň promlčení těchto zástavních práv a vymazat je z katastru nemovitostí, stojí v důvodové zprávě. Obdobný návrh předložila již dříve vláda Mirka Topolánka, ale sněmovna ho v říjnu 2008 zamítla. Ke schválení chyběly dva hlasy. Návrh počítal s tím, že poplatek zůstane na 500 korunách, ale platit se bude za každou zapisovanou nemovitost. Například za rodinný domek s příslušenstvím by se platilo třeba 1000 nebo 1500 korun.