Postup Komety: oživení historie

Jízda brněnské Komety v play-off pokračuje. Svěřenci kouče Zdeňka Venery po Kladnu vyřadili také Spartu.

Pětadvacet, jedenačtyřicet, šestačtyřicet. Tři čísla, která jsou v současnosti pevně spojená s hokejovou Kometou. To první si Brňané dávno odškrtli. Po dlouhých pětadvaceti letech si fanoušci připomněli, jak chutnají vyřazovací souboje. Třetí číslo připomíná dobu, která uplynula od posledního z jedenácti titulů.

Po něm všichni v Brně nenápadně pokukují, momentálně však žijí tím prostředním. Více než čtyři desetiletí uplynuly od doby, kdy se Kometa představila v semifi nále play-off . Letos si to slavný hokejový klub znovu připomíná.

Nečekaným způsobem totiž ve čtvrtfinále přejel největšího favorita na celkový triumf, pražskou Spartu, a rozpoutal tím modrobílou euforii. Parta trenéra Zdeňka Venery vyřadila vítěze základní části 4:2 na zápasy a teď si to o finále rozdá s Plzní (první dvě utkání semifinále se odehrály po uzávěrce vydání - pozn. red.).

Petrovický, Trvaj, Bičánek, Divíšek či Erat tak navázali na éru brněnských legend Nadrchala, Machače, Meixnera, Fardy, Černého a Jiříka. Právě parta hokejových velikánů a sběračů hokejových titulů si v Brně naposledy zahrála semifinále play-off. V sezoně 1970/1971.

„Je to neuvěřitelné. Tehdy jsem tyhle borce sledoval naživo z hlediště a teď si ty úspěchy člověk přehrává v hlavě. Popravdě už jsem ani nedoufal, že se něčeho takového ještě dočkám. Tehdy to byla sice jiná podívaná, ale atmosféra zůstává pořád stejná,“ říká dlouholetý fanoušek brněnských barev Pavel Procházka.

Spokojený Zábranský

Když před jedenačtyřiceti lety Kometa ještě pod hlavičkou ZKL Brno naskočila do semifinále vyřazovacích bojů proti Kladnu, bylo Procházkovi osmnáct let.

„Vzpomínky na ty časy se vracejí a mám radost, že jsme tyto pocity dokázali lidem v Brně zase přinést,“ prohlásil asistent brněnského kouče Lubomír Oslizlo, který jako hráč zažil s týmem poslední play-off v roce 1987.

Nevzpomínají jen fanoušci, ale také aktéři historicky největších úspěchů brněnského klubu.
„Hlavně doufám, že jsou na nás hrdí, že jsme navázali na to, co oni začali. Doufám, že doba temna je pryč a že se můžou radovat. Jsem rád, že chodí v takovém počtu na hokej,“ pronesl po vítězném čtvrtfi nále majitel Komety Libor Zábranský.

Jednou z hlavních hvězd týmu, který si naposledy zahrál ve vyřazovacích bojích, byl i legendární gólman Vladimír Nadrchal, držitel osmi titulů. „Pamatuju si, že play-off se tehdy u nás poprvé zkoušelo, ale moc se to tehdy neujalo. A ve finále nás pak přejela Jihlava,“ vzpomíná Nadrchal.

Pikantností tehdejší sezony bylo vložení mistrovství světa mezi základní část a play-off . Kometa dlouhodobou soutěž vyhrála, poté však reprezentanti odjeli do Švýcarska, odkud se vrátili se stříbrnými medailemi. Teprve následně se čtyři nejlepší týmy pustily do vyřazovací části.

To bylo na dlouho naposledy, co si Brňané zahráli o nejvyšší příčky. Slavná éra brněnského klubu pomalu končila. „Už jsme neměli tak dobrý mančaft. Zůstalo nás tam pár zkušených, tým se všemožně doplňoval a kvalita šla dolů,“ říká o tehdejším mužstvu další z aktérů, útočník František Ševčík.

Paralelu se současným týmem jde najít v základní části. Brno tehdy nezvládlo úvod soutěže. Po čtvrtině základní části bylo poslední. Stíhací jízdou si však nakonec zajistilo nejlepší pozici pro play-off . V jeho prvním kole pak prohrávalo s Kladnem 1:3 na zápasy, ale třemi výhrami sérii otočilo.

Dnes hrají bijci

„Kdyby hráčům ZKL někdo řekl, aby rozštípali mantinely, poslechli by,“ napsal po sedmém duelu deník Československý sport. Podobná zarputilost byla vidět na hráčích Komety i při letošní sérii se Spartou.

Styl se však výrazně liší. Silový hokej, výborná defenziva v čele s brankářem Trvajem, smrtící přechod do útoku, nebezpečná střelba s následným důrazem před soupeřovou brankou. Takhle se prezentovala Kometa v letošních vyřazovacích bojích.

„To se ani nedá srovnávat. Dávali jsme spoustu branek po krásných technicky vypracovaných akcích. Byli jsme taková hokejová Barcelona. Dneska hraje v Brně prim bojovnost a obětavost. My jsme v té éře předváděli úplně jiný hokej. V první třetině jsme většinou zápas rozhodli, a pak už jsme si se soupeřem jen hráli,“ směje se Ševčík.

Jeho tehdejší spoluhráč mu dává za pravdu. „Dnešní Kometa sází na bojovné, důrazné a tvrdé hráče. Náš tým byl složený z těch technických a preferovali jsme útočné pojetí,“ říká Nadrchal.

Ten ve své době dával v bráně jistotu spoluhráčům. Podobně jako dnes v brněnské bráně Jiří Trvaj. „Bez dobrého gólmana nejde hrát. A Jirka se dostal do takové fazony, že za to zaslouží velký obdiv,“ hodnotí Nadrchal svého nástupce v modrobílém dresu.

Jednu věc mohou legendy současným hráčům Komety závidět. Atmosféru. „Ta euforie je úžasná. My jsme měli skvělé fanoušky, ale s tím, co se děje dnes, se to nedá srovnávat. Je vidět, že tím hokejem vyloženě žijí,“ všímá si Ševčík, který s Brnem vybojoval sedm mistrovských titulů.

Legendy klubu věří, že i současná Kometa může dosáhnout na triumf největší. „Titul se dá udělat. Něco mi říká, že Brno tím vyřazením Sparty ještě neřeklo poslední slovo,“ míní Ševčík.

„Možné je všechno, takže i titul,“ doplňuje bývalého spoluhráče Nadrchal.