Posviťme si na rok 2018

Budova rozvodny Karlín

Budova rozvodny Karlín Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Interiér rozvodny v Karlíně
Prodejna PREkolo v Jungmannově ulici v Praze 1
Chytrá lampa ve Vršovicích
Dobíjecí místo s wallboxy PRE na Pankráci
5
Fotogalerie

Už to tak prostě je, že s končícím rokem se ohlížíme, co se povedlo a co ne. Zkusme to z pohledu elektřiny v Praze, bez které si dnes naši existenci nedovedeme ani představit.

Stále platí, že i v roce 2018 je PRE nejspolehlivějším dodavatelem elektřiny v ČR. Dodávky elektřiny v Praze jsou stejně spolehlivé jako ve srovnatelných západoevropských městech. Významným prvkem přispívajícím k ještě vyšší spolehlivosti energetické sítě se stala v září nová rozvodna v Karlíně, která umožní další výstavbu a rozvoj v části Rohanského ostrova v osmém pražském obvodě a posílí energetickou situaci centra města.

Po celý rok vedly kroky mnoha Pražanů do Centra služeb PRE v pražské Jungmannově ulici. Sídlí tady největší půjčovna elektrokol v ČR, která v plné sezóně zažívala skutečně velký nápor, ale je tu současně i prodejna a ukazuje se, že zájem o elektrokola už předčil zájem o běžné bicykly. Mimochodem nyní před Štědrým dnem stále probíhá výprodej všech typů elektrokol se slušnými slevami a to by mohl být třeba dobrý tip na vánoční dárek. Centrum služeb PRE má však co nabídnout i necyklistům – například různé systémy elektrického vytápění, ohřevu vody, úsporného osvětlení i třeba malé sluneční elektrárny. A to vše se zajímavou slevou, pokud je zákazník odběratelem elektřiny od PRE.

V průběhu letošního roku postavila PRE hned několik dobíjecích stanic pro elektromobily. V Praze jich jezdí nejvíce u nás – téměř tisíc a jejich počet bude zcela jistě narůstat. Nová je například rychlodobíjecí stanice u OC IKEA ve Zličíně, v obytných celcích se objevují dobíjecí stanice pro majitele elektroaut, kteří poblíž bydlí a mohou tak dobíjet přes noc. Je tomu tak ve Strašnicích či na Pankráci, kde na objektech distribučních trafostanic jsou dobíjecí místa až pro čtyři elektromobily a další podobná budou přibývat v příštím roce. Praha dvě má čtyři nové „chytré lampy“, které mohou dobíjet elektrovozidla, šíří WiFi signál, měří kvalitu ovzduší a mají i SOS tlačítko na linku 112 pro pomoc v nouzi. PRE také uspěla v tendrech pro výstavbu páteřní sítě rychlonabíjecích stanic v ČR a další sítě rychlodobíječek v Praze. Je jasné, že příští roky budou ve znamení rozvoje infrastruktury pro čistou mobilitu.

Nepříznivým jevem celého letošního roku je růst ceny elektřiny na burze a světových trzích. Způsobuje to několik faktorů – růst cen vstupních surovin, zejména uhlí, dále růst cen emisních povolenek, které výrobci elektřiny promítají do její ceny, stále se daří ekonomice a roste poptávka po elektřině. Hned na počátku letošního roku někteří výrobci ceny pro své odběratele zvýšili. PRE udržela ceny pro své zákazníky na úrovni předchozích let o celý půlrok déle. Poté již musela reagovat a ceny upravila. V Praze u nejběžnější jednotarifové sazby činilo navýšení ceny něco kolem třiceti korun měsíčně na domácnost. Nepříznivý vývoj na energetických trzích však pokračuje dál a někteří obchodníci již další navýšení ceny k 1. lednu příštího roku oznámili. PRE zatím ne, žádný termín úpravy ceny ani její rámec není konkretizován, do nového roku tedy Pražané vstoupí se stávající cenou. Pravda je, že bude velmi záležet na dalším vývoji výše popsaných faktorů, ale energetičtí analytici nic pozitivního pro příští období neslibují.

Během celého roku PRE podpořila desítky charitativních projektů z oblasti zdravotnictví, sociální i vzdělávání, zkrátka naplňovala své motto: „Jsme energie tohoto města“. A do nového roku přeje všem spoustu energie, proud štěstí a žádné zbytečné napětí!