Povídka japonského prozaika Haruki Murakamiho se stala inspirací pro divadelní inscenaci Nespavost

Nespavost v MeetFactory

Nespavost v MeetFactory Zdroj: MeetFactory

Nespavost je netradiční inscenace, která je společným dílem čtyř výrazných režisérů, jejichž tvorba je s MeetFactory již dlouhodobě spojena. Jedná se o Lucii Ferenzovou, Viktorii Čermákovou, Radima Špačka a Miroslava Bambuška. Každý z nich ve své části svým divadelním jazykem zprostředkovává jinou část tajemného i temného světa literatury, do kterého se hlavní hrdinka propadá.

Tento divadelní projekt byl inspirovaný povídkou japonského autora Haruki Murakamiho Spánek o ženě v domácnosti zkoumající svůj život a rodinu z perspektivy člověka, který nemůže usnout. V pojetí čtyř režisérů se v komorních prostorách divadla postupně otevírá příběh bezejmenné ženy, která se v noci místo spánku věnuje četbě klasické literatury. Její noční výlety za Tolstého Annou Kareninou či Sexusem Henryho Millera, kterým postupně čím dál víc propadá, ji přivádějí až na samý pokraj života a smrti. Zároveň se jí však podaří nahlédnout vězení, ve kterém dosud, ač zaopatřená, svobodná a spokojená, dobrovolně žila.

Podle Jany Machalické z Lidových novin ,,je překvapivé, že se inscenace, na níž se podílí čtyři režiséři, nerozpadá do čtyř izolovaných částí, ba dokonce nejsou viditelné ani žádné švy po spojování jednotlivých přístupů a poetik.“ Díky výjimečným režisérským osobnostem, které se na představení podílely, vznikl ojedinělý, surreálný útvar, který svou formou mapuje strukturu snu s jeho metaforami, symbolikou a nepravděpodobnými spojeními.

Svou premiéru měl tento projekt 14. května letošního roku a od té doby je na programu divadla v MeetFactory. Nejbližší reprízy jsou naplánované tamtéž na 25. a 29. listopadu od 20:00.