Povodně v Thajsku a silný jen srazí zisk Toyoty o polovinu

Japonská automobilka Toyota prudce snížila výhled zisku na letošní fiskální rok do konce března 2012. Důvodem je silný jen a nedávné povodně v Thajsku. Čistý zisk největší japonské automobilky má nyní činit 180 miliard jenů (44,4 miliardy korun) místo původně plánovaných 390 miliard jenů. Ve srovnání s loňským rokem tak bude nižší o 56 procent.

Toyota snížila i výhled tržeb a prodeje aut. Příjmy mají činit 18,2 bilionu jenů místo 19 bilionů jenů. Celosvětově očekává firma prodej 7,38 milionu vozů, před čtyřmi měsíci počítala s prodejem 7,6 milionu aut. Provozní zisk má činit 200 miliard jenů proti původně očekávaným 450 miliardám jenů. Meziročně to představuje pokles o 57 procent.

Automobilka minulý měsíc varovala, že její výsledky budou kvůli povodním v Thajsku horší, než čeká. Nechtěla však poskytnout žádné bližší údaje, dokud nebude znát přesnější dopad nejhorších povodní v zemi za více než 50 let. Podle Toyoty se výroba ve většině oblastí Thajska vrátila na obvyklou úroveň a plně obnovit se má tento měsíc. Povodně způsobí za letošní rok snížení provozního zisku o 120 miliard JPY.

Letošní rok je pro japonské automobilky velmi obtížný. V březnu jejich výrobu zastavilo zemětřesení a cunami. Poté, co výroba oživila, přišly povodně v Thajsku. Hospodaření ohrožuje rovněž prudký růst jenu způsobený problémy v eurozóně a USA, které obrátily zájem investorů k bezpečnějším investicím. Silný jen zdražuje japonské zboží v zahraničí a snižuje hodnotu zisku ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu.

Toyota byla loni z hlediska objemu prodeje největší automobilkou na světě. V letošním prvním pololetí se však podle agentury AP v důsledku problémů způsobených březnovým zemětřesením v Japonsku propadla na třetí příčku za konkurenty General Motors a Volkswagen.