Požár v Akumě uzavřeli

/VÍME PRVNÍ/ Diskutovaný případ opakovaného požáru ve společnosti Akuma Mladá Boleslav vyšetřovatelé požárů Hasičského záchranného sboru uzavřeli.

Poprvé v Akumě hořelo předloni na podzim, k ohni vyrážely jednotky znovu loni v červenci. „Hořet začalo v prostorách zkušebny akumulátorů,“ uvedl hlavní vyšetřovatel středočeských hasičů Libor Pospíšil. Při požáru vznikla škoda pětadvacet milionů korun.

Všetřovatelům ve spolupráci s experty Technického ústavu požární ochrany trvalo odhalení příčiny dlouhých osm měsíců. V pátek případ uzavřeli. „Požár zkušebny akumulátorů způsobila topná spirála v temperační vaně zkušebny akumulátorů,“ objasnil příčinu Pospíšil. Hasiči tak vyvrátili spekulace o úmyslně založených požárech. Své závěry zveřejnili na webových stránkách HZS.

Ve společnosti Akuma hořelo už 12. září v roce 2008, tehdy požár zachvátil haly formátovny a přidružené provozy, při kterém vznikla společnosti stomilionová škoda. Tehdy případ hasiči uzavřeli jako nedodržení technologického postupu při formátování akumulátorů.