Pozemní stavby Jihlava postaví v Kazani multifunkční centrum

Pozemní stavby Jihlava se budou podílet na stavbě multifunkčního centra v tatarstánské metropoli Kazaň, která si v první etapě vyžádá investici 30 milionů eur (726 milionů korun). Dohodu na financování a realizaci tohoto projektu v těchto dnech na podnikatelském fóru v Kazani podepsali zástupci společností Clover Group, Pozemní stavby Jihlava a Komerční banky.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v neděli společně se sedmi desítkami českých podnikatelů odletěl na třídenní pracovní návštěvu Tatarstánu a Sverdlovské oblasti, které patří k ekonomicky nejsilnějším regionům Ruska. Kocourek se setkal s prezidentem Tatarstánu Rustamem Miňnechanovem, se kterým jednal především o možnostech pro další posílení vzájemného obchodu. Svaz strojírenské technologie zároveň podepsal memorandum o otevření stálého zastoupení v Tatarstánu. „ČR má s Tatarstánem vynikající vztahy, a to jak na oficiální, tak na podnikatelské úrovni. Dokazuje to řada významných projektů, které tu české firmy v minulosti uskutečnily, a to od montáže veřejného osvětlení, přes dodávky autobusů až po vybavení firem strojírenským zařízením,“ uvedl Kocourek.

Podle Kocourka se české firmy v Tatarstánu mohou uplatnit zejména v modernizaci tepelných elektráren, výstavbě objektů na zpracování a likvidaci odpadů, výrobě stavebních materiálů, přípravě linek na výrobu obalového skla, dodávkách dopravních prostředků nebo zemědělských technologií a techniky, v petrochemii, v oblasti zpracování biomasy či ve výrobě biopaliv. V Tatarstánu se vyrábí zejména zemědělská technika a jsou tu i bohatá naleziště nerostných surovin včetně ropy. Z Česka Tatarstán dováží hlavně strojírenské výrobky. Tento týden se Kocourek v Jekatěrinburgu mimo jiné setká s gubernátorem Sverdlovské oblasti Alexandrem Sergejevičem Mišarinem a zúčastní se podnikatelské konference. Ve středu má ministr v programu návštěvu města Nižnij Tagil, které patří mezi hlavní průmyslová centra oblasti.