Prach uzavřel letiště, jsou zrušeny všechny lety

Minimálně do pondělního poledne zůstane uzavřen vzdušný prostor nad Prahou. Rozhodl o tom krizový štáb.

Kvůli prachu z islandské sopky byl v pátek ve 13 hodin uzavřený vzdušný prostor nad Českou republikou, o hodinu dříve letiště Ruzyně a ve 14 hodin pak letiště v Brně a Ostravě. Uzavření vzdušného prostoru nad Českem má za následek zrušení více jak tisíce letů a ovlivní několik desítek tisíc lidí. Podle statistik projde denně letištěm zhruba 30 tisíc lidí. „Během víkendu se toto číslo může dostat k desítkám tisíc lidí,“ řekla tisková mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Nárůst cestujících zaznamenaly České dráhy. Na pražském hlavním nádraží došlo k výraznému nárůstu zájmu o mezinárodní spojení. Dráhy zajišťují posílení mezistátních vlaků z Prahy do Berlían a Vídně, beznadějně vyprodány jsou i noční rychlíky do Amsterodamu i Moskvy.

Mrak sopečného popela nad českým územím podle odhadů meteorologů zůstane až do pondělí. „Nad Českem podobně jako nad celou západní Evropou se drží tlaková výše, v níž obvykle nebývá moc větrno. To je důvod, proč celistvý mrak pomalu halí celý kontinent a proč se podle našich odhadů dostane až do Ruska,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

K ochromení letecké přepravy došlo poté, co islandský vulkán v ledovci Eyjafjallajökull ve středu vychrlil do výšky až 11 kilometrů sloupec popela, který vítr začal unášet na jih. Podle leteckých odborníků se může popel dostat do motorů letadel a poškodit je.