Praha 10 hledá firmy na stavební zakázky až za 1,6 miliardy korun

Praha 10 hledá čtveřici firem, kterým bude příští čtyři roky zadávat stavební zakázky v celkové hodnotě až 1,6 miliardy korun. Radnice dnes vypsala výběrové řízení, ve kterém chce vybrat nejlepší nabídky. Na konkrétní zakázky pak bude městská část vypisovat další soutěž, které se budou moci zúčastnit již jen vybrané firmy. Řekl to místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS). Radnice si od novinky slibuje omezení korupce, účelového dělení zakázek a chce tak i ušetřit.

„Je to vůbec nejtransparentnější možnost zadávání zakázek, bude tam dvojnásobný tlak na snížení ceny,“ řekl Zoufalík. „Nevím, že by se k tomuto způsobu odvážil někdo jiný,“ dodal. Do soutěže o rámcovou smlouvu se mohou do 26. září přihlásit firmy, které za tři roky dosáhly obratu celkem 900 milionů korun.

Z uchazečů bude vylosováno deset firem, které předloží své nabídky. Zvítězí čtyři společnosti, které nabídnou kombinaci nejlepší ceny, kvality nebo doby dodávky. Ve chvíli, kdy bude radnice potřebovat konkrétní stavební práci, budou mezi sebou vybrané firmy znovu soutěžit. Cena už pak nesmí přesáhnout cenu, která vzejde z prvního kola tendru. Starosta Milan Richter (ODS) již dříve uvedl, že by nové opatření mohlo snížit konečnou cenu asi o deset procent. „Když jsme se o tento systém zajímali a chtěli jsme se inspirovat, nepodařilo se nám o tomto systému rámcových smluv téměř nic konkrétního zjistit. Nakonec jsme ho společně s odborníky vytvořili. Absolutně zamezuje možnosti korupčního jednání,“ poznamenal Richter. Radnice chce vybraným firmám zadávat zakázky například na opravu bytů, škol nebo zdravotnických zařízení, ve kterých budou rekonstruovat střechy, fasády nebo výtahy. Podle dokumentace výběrového řízení Praha 10 během příštích čtyř let nechá například vyměnit okna v 73 domech, u 17 bude opravovat střechu a u desíti fasádu.