Praha chce začít jednat o výkupech pozemků v Trojmezí

Praha chce začít jednat o možném odkupu nebo směně se soukromými vlastníky, kteří mají své pozemky v lokalitě Trojmezí. Vzniknout by tam pak mohl veřejný park. Vyplynulo to z dnešního jednání výboru pro veřejnou správu pražského zastupitelstva. Několikahektarovou plochu nyní obyvatelé okolních sídlišť využívají k rekreaci, veškeré pozemky ale patří desítkám soukromých vlastníků. Ti si některé pozemky oplotili.

„Zahájíme jednání s majiteli, bude to ale dlouhodobý proces,“ řekla po jednání novinářům radní Aleksandra Udženija (ODS). Podle ní už z minulosti vyplývá, že někteří majitelé jsou ochotni pozemky vyměnit nebo prodat. Kdyby město ale mělo vyhovět všem nárokům soukromých vlastníků, muselo by podle předběžných odhadů zaplatit kolem miliardy korun.

Podle Udženije je tedy pravděpodobné, že všechny pozemky hlavní město nezíská. „Jsme rádi, že jsou majitelé stále tak vstřícní, že území neuzavřeli. Kdyby chtěli, tak by mohli. A já bych se jim nedivila. Hlavnímu městu ani městským částem tak nepatří nic,“ poznamenala radní. Udženija by souhlasila i s tím, že by třeba 15 až 20 procent pozemků bylo zastavěno.

Část soukromých majitelů, především developerů, se už v minulosti pokoušela prosadit změnu územního plánu, která by výstavbu v Trojmezí umožnila. Proti ale protestovali místní obyvatelé, hlavní město proto změnu zamítlo. Majitelé pak následně začali své pozemky oplocovat. Podle některých médií je uzavřeno například území, které vlastní společnost Development Doupovská, která chtěla v lokalitě stavět bytové domy na úkor zeleně.

Trojmezí je rozsáhlým nezastavěným územím na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Území využívají k rekreaci především obyvatelé okolních sídlišť Chodov, Spořilov, Záběhlice, Zahradní Město, Hostivař a Košík.