Praha hledá ubytování pro bezdomovce, policisty či zdravotníky

Pažský magistrát chce nakoupit ubytovací zařízení s kapacitou až pěti set lidí. Kolik hodlá na nákup vynaložit, neuvedl.

Pažský magistrát chce nakoupit ubytovací zařízení s kapacitou až pěti set lidí. Kolik hodlá na nákup vynaložit, neuvedl. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Armáda v pražské Troji postavila na jaře stanové městečko pro bezdomovce.
Uvnitř byly oddělen sektory pro muže a ženy. Od sebe byli odděleni i lidé v preventivní karanténě od nemocných.
Kromě bezdomovců měli být v městečku ubytováváni také lidé s podezřením na nákazu, kteří byli vykázaní z domova pro domácí násilí.
Armáda v pražské Troji postavila na jaře stanové městečko pro bezdomovce.
5
Fotogalerie

Pražský magistrát vypsal veřejnou soutěž na nákup hotelů, hostelů či bytových domů pro účely krátkodobého ubytování lidí bez domova a příslušníků klíčových profesí, jako jsou policisté, hasiči nebo zdravotníci. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Majitelé nemovitostí mohou nabídky zaslat do 18. listopadu. Celkem chce město nakoupit ubytovací zařízení s kapacitou až pěti set lidí. Kolik hodlá na nákup vynaložit, neuvedlo.

Hlavní město v době plošné karantény na jaře dojednalo se soukromými hostely smlouvy na ubytování lidí bez domova, aby se nepohybovali na ulicích. Podle pražského radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) se to osvědčilo i z hlediska sociální práce. Nakoupené ubytovny by tak měly fungovat podobným způsobem, část míst mají dostat k dispozici klíčové městské organizace.

„Prioritní zájem máme o hotely, ubytovací zařízení a bytové domy s kapacitou dvacet až devadesát osob, ideální uspořádání jsou garsoniéry či pokoje hotelového typu se samostatným příslušenstvím. Důležitý bude i stav nemovitosti a možnost ji užívat co nejdříve, zajímají nás však i objekty, které bude možné do cílového stavu jednoduše upravit,“ vysvětlil Zábranský.

Dodal, že soutěž nevylučuje ani zastavené nemovitosti, ale magistrát v takových případech bude chtít doložit dohodu s věřitelem. Podle zadání soutěže bude komise nabídky hodnotit podle ceny, dopravní dostupnosti a využitelnosti pro ubytování žadatelů o bydlení z řad podporovaných profesí a osob v sociální tísni.

Po vyhodnocení nabídek bude o výsledcích soutěže ještě rozhodovat zastupitelstvo. Město také jedná s Rozvojovou bankou Rady Evropy o úvěru, který by mohl zajistit až šedesát procent peněz na nákup. Záměr zatím podle Zábranského úspěšně prošel prvním kolem bankovního interního hodnocení.