OBRAZEM: Praha zřídila karanténu pro lidi bez domova i násilníky ve stanovém městečku

Na bezpečnost v táboře bude dohlížet městská policie a bezpečnostní služba.

Na bezpečnost v táboře bude dohlížet městská policie a bezpečnostní služba. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Původně chtělo vedení města využít zrušené učiliště v Písnici.
Kapacita městečka je 20 lidí s možností navýšení až na 40.
Do stavby městečka se zapojili hasiči.
Praze vyplývá povinnost zajistit karanténu z nařízení vlády.
Uvnitř tábora jsou sektory určené zvlášť pro muže a ženy.
15
Fotogalerie

Nedaleko výjezdu z tunelu Blanka v pražské Troji vzniklo již druhé stanové městečko pro lidi bez domova. Před čtrnácti dny tam Arcidiecézní charita otevřela sedmdesát míst pro ty, kteří nemají kde být při omezení volného pohybu. Nyní magistrát nechal hned vedle postavit další tábor až pro čtyřicet lidí, kteří mají nařízenou karanténu. V povinné izolaci by zde měli být i násilníci vykázaní z domovů.

„V jedné části budou ti, kterým byla nařízena karanténa, v části druhé jsou pacienti s potvrzeným nemocněním COVID-19, ale průběh onemocnění není takový, aby museli být hospitalizováni,“ popsal nový prostor náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

Centra ubytovávající lidi bez domova, která mají obvykle během zimy zhruba tisíc zájemců o přespání, kvůli epidemii většinou uzavřela. Praha pro ně kromě stanů zajistila provizorně ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích.

Původně pro ty v karanténě chtělo vedení města využít zrušené učiliště v Písnici. Proti tomu se však postavila část radních i starosta městské části. Sešlo i z nápadu ubytovat lidi bez domova v Holešovické tržnici, naopak se stále jedná o využití bývalých Karlínských kasáren.

Z nařízení vlády vyplývá povinnost města postarat se o lidi bez domova na svém území. Město pak musí zajistit izolaci nemocných a karanténní režim lidí s podezřením na nákazu.