Prázdniny v Telči uzavře americký mix

Sedmnáctý a poslední večer Prázdnin v Telči bude v neděli chutnat po americku.

Hudební mix, který v neděli 9. srpna uzavře festival Prázdniny v Telči, je pestrý. Existuje ale společný jmenovatel: Amerika. Z USA přijede multiinstrumentalista a virtuos na foukací harmoniku Charlie McCoy. Skupiny Druhá tráva a November 2nd mají v americkém folku společnou inspiraci.
„Cílem festivalu je co největší rozmanitost a myslím, že tento večer bude právě takový,“ slibuje organizátor Prázdnin Milan Kolář.
„Program se trochu změnil. Původně jsem měla vystoupit s baskytaristou Mikem Viscegliou od zpěvačky Suzanne Vega. On se však kvůli zdravotním problémům v rodině musel vrátit do USA. Proto budu hrát se skupinou November 2nd,” vysvětlila zpěvačka a kytaristka Saša Langošová.

Vystoupí i McCoy „V některých písních nás v Telči doprovodí bendžista Luboš Malina a hráč na dobro Luboš Novotný z Druhé trávy. Celé vystoupení s námi výjimečně odehraje bubeník Druhé Trávy David Landštof,“ uvedla Langošová.
Druhá tráva chybí na Prázdninách v Telči jen hodně zřídka. Letos její členové pozvali jako hosta Charlieho McCoye, amerického multiinstrumentalistu a virtuosa na foukací harmoniku.
„To, že u vás harmonika zatím stojí na okraji zájmu, může být tím, že se hraní na ni vážně věnuje málo muzikantů. Bylo by hezké, kdyby mé koncerty lidi inspirovaly k tomu, aby zkusili hrát také. Nástroj je praktický, snadno se nosí a pořízení moc nestojí,“ popsal výhody McCoy.
Hudebník je od začátku července na cestách po světě. Nejvíc koncertů naplánoval v České republice společně s Druhou trávou. Na říjen chystá také tři koncerty v Japonsku. „Obecenstvo je tam velmi pozorné, ale bohužel také upjaté,“ popisuje McCoy. Hraní v České republice má mnohem raději. „Rád si také prohlédnu Telč. Jednou sem tam už byl, ale jenom v noci,“ dodal muzikant.