Pražské jaro s francouzským šarmem

John Malkovich

John Malkovich Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský duch letos vstoupí do Pražského jara. I 68. ročník tradičního mezinárodního hudebního festivalu tuto neděli večer v Obecním domě zahájí Smetanova Má vlast. Zahraje ji ovšem Francouzský rozhlasový filharmonický orchestr pod vedením hudebního ředitele Toronto Symphony Orchestra a od letošní sezony také Royal Scottish National Orchestra Petera Oundjiana.

Orchestre Philharmonique de Radio France se v rámci akce představí i na vlastním koncertu, kde zazní třeba Ravelovo Bolero. Do Prahy zavítá také proslulý francouzský soubor Ensemble Intercontemporain, který se specializuje na soudobou hudbu. K Francii se váže i závěrečné představení letošního Pražského jara, 2. června přednese Česká filharmonie Stravinského Svěcení jara, tedy skladbu, která svou skandální baletní premiéru zažila v květnu 1913 v Paříži.

Malkovich v roli Casanovy

Hlavní hvězda festivalu nicméně pochází z USA a jmenuje se John Malkovich. Hollywoodský herec známý z filmů Nebezpečné známosti nebo Red se na Pražské jaro vrací na dva večery. V obou představeních nazvaných The Giacomo Variations se 15. a 16. května na jevišti Hudebního divadla v Karlíně ukáže v roli stárnoucího Casanovy a dokonce i zazpívá slavné Mozartovy árie. Hereckou partnerkou mu bude litevská herečka Ingeborga Dapkunaiteová.

Na Pražském jaru dále vystoupí například Magdalena Kožená, Soňa Červená nebo Marek Eben jako vypravěč v Prokofjevově
pohádkové kompozici Péťa a vlk. Program zve i na nové uvedení Pašijí Josefa Myslivečka, poctu Richardu Wagnerovi, houslový recitál mladého koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka či Poctu současných pěvců legendárnímu tenoristovi Beno Blachutovi. Mezinárodní interpretační soutěž se tentokrát koná v oborech lesní roh a varhany.

Devadesátileté výročí rozhlasového vysílání na našem území oslaví 18. května koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Skladby Smetany, Ježka, Berliozovu Fantastickou symfonii i premiéru nové kompozice Jana Klusáka s názvem Zaniklé štěstí uslyší i rozhlasoví posluchači, konkrétně stanice Vltava.