Předkrizový závod v shortování v hvězdně obsazeném filmu

Sázka na nejistotu

Sázka na nejistotu Zdroj: cinemart

Ekonomická krize v roce 2007 překvapila finanční svět, až na pár mužů, kteří ji předvídali. Jejich osudy zachycuje mimořádný snímek Sázka na nejistotu.

Mírně autistický finančník Michael Burry si již v roce 2005 všiml, že vzniká extrémní bublina na americkém hypotečním trhu.
Podle jeho projekcí by měla prasknout v druhém kvartále roku 2007. Přiměl své šéfy, aby na to vsadili ohromnou sumu peněz a totéž učinili ještě další investoři v čele s excentrickým Markem Baumem, který jednou náhodně zvedl telefon, jenž mu nebyl určen. Dnes již víme, že šlo o jeden z nejlepších obchodů, který se kdy na Wall Street uskutečnil.
Snímek Adama McKaye ukazuje, jak k němu došlo a že zdaleka ne všichni pozdější vítězové byli z této investice odvaření. A to i poté, co se ukázala být miliardovou.

McKay snímek nestaví jako tradiční americký film, v němž sledujeme příběh hrdiny k úspěchu. Spíše útržkovitě vykresluje situaci jednotlivých charakterů, jejich osobní i profesní limity a postupně odhaluje poněkud prohnilou povahu systému, kde se finančníkem stávají opálení chlapci s ferrari, kteří o penězích zhruba vědí tolik, že je dobré jich mít hodně. Takový systém může fungovat jen při skvěle běžících kontrolních mechanismech, ale i jejich selhání McKay v adaptaci knihy Michaela Lewise vykresluje. Kontroloři se kamarádí s kontrolovanými, zástupce investorů jsou placení bankami, od nichž mají kupovat „co nejvýhodněji“. K tomu se obchoduje s deriváty derivátů, o jejichž fundamentech nikdo nic neví.

Snímek jen párkrát sklouzne k trapnému hodnocení, že chamtivost zvítězila. Daleko častěji vysvětluje (skvělá pokerová scéna názorně osvětlující CDO) a ze „shorterů“ dokonce dělá i lidi, které děsí, že musí sázet proti americké ekonomice a snad i podstatě kapitalismu.

K tomu je film nesmírně avantgardně natočený. Téměř neustále používá rychlé montáže vytvářející neustálou atmosféru roztěkanosti, neklidu, v němž se navíc musejí dělat extrémně rychlá a nesmírně závažná rozhodnutí. Není se čemu divit, že většina „hrdinů“ zde působí excentricky.

S tím se nejlépe popasoval Steve Carrell jako Mark Baum a Christian Bale v roli doktora Burryho. Ale celý herecký ansámbl, v němž nechybí hvězdy jako Ryan Gosling i Brad Pitt, si zaslouží absolutorium.

Právě Pittova produkční společnost Plan B pomohla snímku na svět. Po 12 letech v řetězech by nebylo divu, kdyby se Pitt dočkal dalšího Oscara pro nejlepší film. Sázkou na Sázku na nejistotu by se americká filmová akademie rozhodně neztrapnila.

Sázka na nejistotu
(drama, USA, 130 minut)
Režie: Adam McKay
Hrají: Ryan Gosling, Christian Bale, Steve Carell, Marisa Tomei, Brad Pitt, Finn Wittrock
Hodnocení: 90 %