Přehrávač kompaktů se prodává již třicet let

CD přehrávač

CD přehrávač Zdroj: Profimedia.cz

Vložit stříbřitý kotouček cédéčka do mechaniky, zmáčknout tlačítko a za pár chvil se oddávat hudbě v digitální kvalitě. Dnes zcela běžnou věc si mohli posluchači vyzkoušet už před třiceti lety. První říjnový den roku 1982 totiž uvedla japonská společnost Sony na trh první přehrávač kompaktních disků.

Prototyp CD přehrávače představila Sony světu už na podzim roku 1981 na jednom z veletrhů. O tehdejším vzhledu přístroje výmluvně svědčí jeho přezdívka „Goronta“, pocházející z japonského výrazu „goron“, tedy tlustý a nemotorný. Až na počátku října následujícího roku si mohli zákazníci zakoupit už o poznání elegantnější přístroj s označením Sony CDP-101.

Jako první si jej mohli pořídit zájemci v Japonsku. Spotřebitelé v USA a na starém kontinentu si mohli přes sedm a půl kilogramu vážící aparát odnést z prodejen teprve na jaře 1983. Konkurenci japonskému přehrávači už v té době tvořil přístroj druhé firmy, která stála u zrodu digitální hudby, nizozemského koncernu Philips.

V současnosti kompaktní disky z trhu vytlačuje hudba prodávaná přes internet. Technologický pokrok, nesoucí se ve znamení oddělení obsahu od fyzického nosiče, pomalu činí z kompaktních disků muzeální záležitost, stejně jako se to v minulosti stalo fonografickým válečkům nebo šelakovým deskám.