Přestupová sezona končí. Nejvíce utráceli Angličané

Míč, se kterým se hraje anglická
Premiere League, dostal pusu od Wayna Rooneyho z Manchesteru United. Za to, že se choval, jak měl

Míč, se kterým se hraje anglická Premiere League, dostal pusu od Wayna Rooneyho z Manchesteru United. Za to, že se choval, jak měl Zdroj: profimedia.cz

Ačkoli v Česku mohou fotbalisté přestupovat ještě v září, ve většině evropských soutěží skončilo letní přestupové období na konci srpna. Nejvíce opět utrácely anglické kluby.

Podle serveru Transfermarkt se na prvních pěti místech nejvíce utrácejících soutěží umístilo pět nejlepších evropských lig. Za vedoucí Premier League skončila na druhém místě italská Serie A, třetí je španělská Primera División, čtvrtá francouzská Ligue 1 a první pětku uzavírá německá Bundesliga.

Česká liga obsadila 32. místo. Podle webu utratily české týmy za posily 400 tisíc eur. Částka je ale ve skutečnosti vyšší, protože většina přestupových cen nebyla zveřejněna. Anglické kluby vydaly za posily celkem 560 milionů eur (asi 13,5 miliardy korun). Italové rozhazovali jen o málo méně – zaplatili těsně přes půl miliardy eur. Za oběma ligami už potom v žebříčku zeje díra. Třetí v pořadí, španělské kluby, utratily „jen“ 349 milionů eur (8,4 miliardy korun).

Anglické a italské kluby ale také nejvíce prodávaly. V tomto žebříčku drží pomyslné první místo týmy ze Serie A. Ty za hráče utržily přes 440 milionů eur, anglické kluby prodaly hráče celkem za 342 milionů.
Mezi kluby nejvíce rozhazoval Manchester City, v jehož čele stojí movitý šejk Mansúr. Ten nakoupil hráče za 92,5 milionu eur. Na druhém místě je překvapivě francouzský celek Paris Saint Germain, jenž vydal za posily téměř 87 milionů. Nejdražší byl pro něj transfer Javiera Pastoreho, jehož z Palerma vykoupil za 43 milionů eur. Na třetím místě mezi největšími „rozhazovači“ je italský Juventus Turín.
Mezi kluby, které naopak nejvíce inkasovaly z prodeje hráčů, je na prvním místě Atlético Madrid. To během léta dostalo za hráče 85 milionů eur, ovšem více než polovinu této částky, 45 milionů, má na svědomí nejdražší letní transfer Sergia Agüera do Manchesteru City.

Na druhém místě je Palermo (75 milionů eur), na třetím pak Arsenal (72 milionů eur). Ten vydělal především na odchodu Cesca Fabregase do Barcelony. Katalánský klub zaplatil za bývalého kapitána Arsenalu 29 milionů eur.