Příběh hudebního génia, který málem zapálil sám sebe

Paul Dano ztělesnil Briana Wilsona na vrcholu sil, když tvořil slavné album Pet Sounds.

Paul Dano ztělesnil Briana Wilsona na vrcholu sil, když tvořil slavné album Pet Sounds. Zdroj: bontonfilm

Na DVD vychází biografický snímek Love & Mercy zachycující klíčové okamžiky života Briana Wilsona a kapely Beach Boys. Ústřední postavu ztělesnily hned dvě hollywoodské hvězdy Paul Dano (mladší Wilson) a John Cusack.

Před měsícem uplynulo přesně padesát let od vydání jednoho z nejslavnějších popových alb všech dob, Pet Sounds od Beach Boys. Již přinejmenším padesát let tak platí velká pravda, že jen tři kapely dokázaly povýšit pop na umění (vedle Beach Boys ještě Beatles a Rolling Stones).

Ale jen jedna kapela nahrála baladu God Only Knows označenou Paulem McCartneym za nejlepší píseň nahranou kýmkoli v dějinách. Autorem byl Brian Wilson, jehož komplikovaný osud včetně nahrávání klíčových alb Pet Sounds a Smile zachycuje snímek Love & Mercy. Ten více než rok od světové premiéry vychází u nás na DVD a zaslouží si pozornost nejen hudebních fanoušků.

Právě ti si však životopisné drama užijí dosyta. Sledovat tvůrčí proces historií prověřeného génia je fascinující, stejně jako pozorovat cestu písničky od banálního nápadu přes jeho rozvinutí do melodie k finální verzi s barokními aranžmá (Good Vibrations). Neméně fascinující ale je i pozorování stále většího chaosu vnitřního světa stejného génia, u nějž se rozvinuly psychické obtíže v důsledku těžkého dětství, náročného dospívání v superkapele a samozřejmě také užíváním všech možných halucinogenů a psychoaktivních látek.

Snímek sleduje dvě roviny. První nabízí klíčové období kapely v polovině šedesátých let, kdy se cesty plážových hochů začaly ubírat různými směry a Wilson se stal solitérem. Druhá rovina zachycuje vrchol problematického Wilsonova vztahu s Eugenem Landym, který Wilsona označil za paranoidního schizofrenika, léčil jej těžkými medikamenty a zároveň se jej snažil odstřihnout od okolního světa. Obě roviny se prolínají téměř mechanicky, ale v závěru se přidá ještě rovina dětství a vše se slije do podivuhodného tvaru připomínajícího psychedelické zvraty Wilsonových kompozic.

Výsledkem tak je pocta velkému géniu, který ve své době rozhořel řadu revolucí, ale úplné shoření hrozilo především jemu samému. Naštěstí se tak nestalo a Wilson dnes žije a dál tvoří hudbu.

Love & Mercy
(biografický, USA, 130 minut)
Režie: Bill Pohlad
Hrají: Paul Dano, John Cusack, Elizabeth Banksová
Vydavatel: Bontonfilm, 2016
Hodnocení: 80 %