Přijede Ennio Morricone, který oslaví pětaosmdesátiny

Žijící legenda filmové hudby a čerstvý držitel ceny Evropské filmové akademie Ennio Morricone oslaví 10. 11. 2013 pětaosmdesáté narozeniny. Ennio Morricone přijede po koncertech v Los Angeles, Moskvě, Kyjevě, Santiagu de Chile, Paříži a Sofii osobně dirigovat symfonický orchestr doplněný o pěvecké sólisty 9. 2. 2014 i do pražské O2 arény.

Ennio Morricone se narodil 10. listopadu 1928 v italském hlavním městě Římě. K hudbě ho přivedl jeho otec Mario Morricone, respektovaný profesionální trumpetista. Na prestižní Národní akademii svaté Cecílie v Římě vystudoval hru na trumpetu a následně absolvoval konzervatoř, kde postupně získal diplom za studium hry na trumpetu a skladbu.

Jeho filmovým debutem byl film The Fascist režiséra Luciana Salceho. Světovou proslulost však Morricone získal až spoluprácí s režisérem Sergiem Leonem. Mezi nejslavnější patří jistě skladba Muž s harmonikou z kultovního westernu Tenkrát na Západě, hudba k filmu Hodný, zlý a ošklivý s Clintem Eastwoodem v hlavní roli či skladba Chi Mai z filmu Profesionál s Jeanem Paulem Belmondem

Tenkrát na Západě

Za svou dlouhou kariéru spolupracoval s mnoha světově proslulými režiséry, mezi něž patří například Sergio Leone, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino a mnoho dalších. Svým dílem inspiroval umělce napříč kontinenty. Spolupracoval také se světově známými zpěváky a kapelami, jako jsou Sting, rapper Jay-Z, Metallica či Muse.

Italský skladatel získal mnoho prestižních hudebních cen. Mezi ty nejcennější trofeje v jeho bohaté sbírce ocenění patří tři ceny Grammy za hudbu k filmům Nedotknutelní, Tenkrát na západě a Dobrý, zlý a ošklivý. Za posledně jmenovaný film režiséra Sergia Leoneho byl Morricone dokonce uveden do Síně slávy cen Grammy. Morricone byl celkem pětkrát nominován na cenu americké filmové akademie Oscar. Tuto zlatou sošku získal až v roce 2007. Je trojnásobným držitelem Zlatého glóbu. Nejčerstvějším přírůstkem do jeho sbírky je cena Evropské filmové akademie EFA, kterou převezme 7. prosince 2013 v Berlíně za hudbu k filmu Nejlepší nabídka s Goeffreyem Rushem v hlavní roli.