Příjmy BlackBerry skončily za očekáváním

BlackBerry (ilustrační foto)

BlackBerry (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Enrique via Flickr

Kanadský výrobce mobilních telefonů BlackBerry zveřejnil výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku. Tržby spadly na 793 milionů dolarů, jsou tedy nižší, než se očekávalo. Před rokem to bylo 1,19 miliardy dolarů.

Analytici očekávali, že za třetí čtvrtletí tohoto roku porostou příjmy BlackBerry na více než 931 milionů dolarů. Podle šéfa firmy Johna Chena se ale společnost soustředila především na marže a cash flow. „Toho jsme dosáhli, nyní se můžeme zaměřit na příjmy,“ uvedl.

Akcie v reakci na nižší než očekávané výsledky oslabily. Bez započítání jednorázových položek společnost BlackBerry však za třetí kvartál vykázala zisk jeden cent na akcii. Analytici přitom předpovídali ztrátu pěti centů na akcii.

BlackBerry snížila ztrátu

Aktuální ztráta firmy činí 148 milionů dolarů, a to je o 29 procent lepší výsledek než v minulém čtvrtletí. Firma ve druhém letošním čtvrtletí vykázala ztrátu 207 milionů dolarů. Tržby činily 916 milionů dolarů.

John Chen už před časem prohlásil, že firma je „už z nejhoršího“ venku a že opět nabírá zaměstnance.

BlackBerry
Společnost, která v době své největší slávy byla oceňovaná na 83 miliard dolarů, má nyní tržní hodnotu necelých šest miliard dolarů. Kdysi jeden z lídrů na poli chytrých telefonů nedokázal čelit konkurenci. Firma prošla výraznou restrukturalizací, která začíná nést první ovoce - poprvé od třetího čtvrtletí 2012 se letos BlackBerry dostala do černých čísel.